NE RONITE SUZE ZBOG CRNOG LUKA Kuvarski trikovi koji olakšavaju kuvanje
Još u vreme starih Rimljana je korišćen za lečenje različitih bolesti i stanja.
Teško se može zamisliti neko kuvano jelo u kojem obavezni sastojak nije crni luk, zato se može reći da je univerzalno povrće.
Ovo povrće je dobro za sve - ukusno je i zdravo, dok samo čišćenje luka nije prijatna aktivnost. Ovo posebno teško pada kuvarima kada je potrebno oljuštiti veliku količinu luka, ili sitan i mali luk.
Čim se luk iseče, ćelije luka oslobađaju supstance koje formiraju gas koji se diže u oči. Svaka ćelija luka sadrži dva jedinjenja. U spoljašnjem sloju ćelija, to je aminokiselina koja sadrži sumpor, izoalin, unutar ćelije je enzim alininaza. Kada sečete luk, dve supstance dolaze u kontakt i enzim razlaže aminokiselinu u odvojene delove a što izaziva peckanje u očima a samim tim i plakanje.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Shutterstock
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Evo jednostavnih trikova koji će vam olakšati posao i rešiti vas suzenja očiju.
- Prvi savet je da koristite oštar nož. Tup nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima.
- Luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
- Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.
- Neki savetuju da se područje oko korena luka zadnje nasecka jer se u tom delu nalazi najviše sumpora.
Ishrana bogata crnim lukom odraziće se pozitivno na vaš izgled i zdravlje, poručuju nutricionisti! Oni koji se okrenu ovom povrću mogu da smanje rizik od nekih vrsta raka, poprave izgled kože i kose, ali i raspoloženje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Testo se ne diže? Ubacite ovu „magičnu“ stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta!
Testo se ne diže onako kako ste planirali? Ubacite ovu stvar u kvasac i gledajte kako raste kao ludo za samo 5 minuta. Trik koji uvek uspeva!
Srpska baka otkrila nikad brži recept za omiljeni kolač: Penasti užitak iz rerne koji topi svako srce!
Pečen kolač po želji obilno pospite prah šećerom koji ste zamirisali vanilom.
Da li imate 20 minuta? To je više nego dovoljno za najukusniju pitu sa mesom koju ćete ikad probati
Napravite ovu brzu i ukusna pitu sa mesom koja u trenu nestaje sa tanjira!
Kao iz poslastičarnice: Krempita za koju će vam svi tražiti recept, tajna je u ukusnom filu, topi se u ustima
Spremite krempitu kojoj niko neće odoleti.
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
Komentari(0)