NE RONITE SUZE ZBOG CRNOG LUKA Kuvarski trikovi koji olakšavaju kuvanje
Još u vreme starih Rimljana je korišćen za lečenje različitih bolesti i stanja.
Teško se može zamisliti neko kuvano jelo u kojem obavezni sastojak nije crni luk, zato se može reći da je univerzalno povrće.
Ovo povrće je dobro za sve - ukusno je i zdravo, dok samo čišćenje luka nije prijatna aktivnost. Ovo posebno teško pada kuvarima kada je potrebno oljuštiti veliku količinu luka, ili sitan i mali luk.
Čim se luk iseče, ćelije luka oslobađaju supstance koje formiraju gas koji se diže u oči. Svaka ćelija luka sadrži dva jedinjenja. U spoljašnjem sloju ćelija, to je aminokiselina koja sadrži sumpor, izoalin, unutar ćelije je enzim alininaza. Kada sečete luk, dve supstance dolaze u kontakt i enzim razlaže aminokiselinu u odvojene delove a što izaziva peckanje u očima a samim tim i plakanje.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Možda vas zanima:
LESKOVAČKA HRANA ZA ASTRONAUTE Momčilo Conić I 40 kuvara spremaće specijalitete za NASU (VIDEO)
"Za vreme dok Matijas Maurer obilazi svet sa ISS-om, mi ćemo kuvati obroke zajedno sa njim i sa milionima drugih ljudi"
VEĆINU JELA SMO PRIMILI OD TURAKA S obzirom da smo vekovima bili porobljeni, logičan zaključak je ovo! (FOTO)
Kada se uzme u obzir da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima, onda samo jedan zaključak može da bude logičan: sva ta jela su primili od Turaka.
Evo jednostavnih trikova koji će vam olakšati posao i rešiti vas suzenja očiju.
- Prvi savet je da koristite oštar nož. Tup nož će više oštetiti ćelije luka čime će se osloboditi i više enzima.
- Luk možete da stavite sat vremena u frižider jer će niska temperatura usporiti aktivnost enzima koji proizvodi nadražujuće supstance. Osim toga, možete ga držati i u zamrzivaču 10-15 minuta pre rezanja, ali vodite računa jer tada možete teže seći luk.
- Oštricu noža možete da namažete limunovim sokom koji treba da ublaži delovanje sumpornih jedinjenja, ali nož treba da protrljate nakon svakog sečenja.
- Neki savetuju da se područje oko korena luka zadnje nasecka jer se u tom delu nalazi najviše sumpora.
Ishrana bogata crnim lukom odraziće se pozitivno na vaš izgled i zdravlje, poručuju nutricionisti! Oni koji se okrenu ovom povrću mogu da smanje rizik od nekih vrsta raka, poprave izgled kože i kose, ali i raspoloženje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Tradicionalni srpski recept: Podvarak sa dimljenom svinjetinom
Podvarak je jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje, sinonim za zimske trpeze i porodična okupljanja.
Odlična ideja za današnji ručak za sve one koji poste: Hranljive i ukusne ćufte kakve do sada niste probali
Još jedan omiljeni recept koji će vas oduševiti posebno u danima posta
ZAPRŠKA ZA SARMU PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Kada ih prelijete ovim sosom, osetićete ozbiljnu razliku
Tradicionalna jela su nam omiljena i ništa se ne može porediti sa njima.
Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv
Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.
SAVRŠEN ZA SVEČANE TRENUTKE Slani rolat sa ajvarom, brzo i lako se pravi, a ukus pravi domaćinski
Slani rolati su uvek dobar izbor za predjelo a možete ukuse možete kombinovati na razne načine
Komentari(0)