TELEĆI-JAGNJEĆI UMOKAC IZ 1865. GODINE Staro srpsko jelo koje su doneli Turci na Balkan (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Gastronomija 0

Kao zaključak, nameće se činjenica da su sva jela "primljena" od Turaka

TELEĆI-JAGNJEĆI UMOKAC IZ 1865. GODINE Staro srpsko jelo koje su doneli Turci na Balkan (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Jagnjeći umokac

Kada se uzme u obzir poreklo starih srpskih jela, činjenica je da gotovo svi balkanski narodi imaju na svojim trpezama musaku, ćufte, pilav, burek, baklavu itd., a da su svi vekovima bili pod Turcima. Kao zaključak, nameće se činjenica da su sva ta jela "primljena" od Turaka. A da li su to čisto turska jela, ili potiču iz arapske ili persijske kuhinje, nije mnogo značajno – bitno je da su ih na Balkan doneli Turci.

Kuvarske knjige koje su se na srpskom jeziku pojavile u drugoj polovini 19. veka zapravo su prevedeni nemački i mađarski kuvari. Recimo, najstariji, „Srbski kuvar“ iz 1865. godine, Jerote Draganovića, jeromonaha manastira Krušedol, pa „Stara i nova kuina“ iz 1877. čuvene Katarine Popović-Midžine, zatim „Hristinin kuvar“ iz 1880.

TELEĆI-JAGNJEĆI UMOKAC IZ 1865. GODINE Staro srpsko jelo koje su doneli Turci na Balkan (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Jagnjeći umokac
 

Ovaj umokac je sos od mesa u koji se umače hleb, a mi vam predstavljamo recept za isti. Uživajte!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

RECEPT:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od prednjeg čereka parče (ili ceo čerek) metni u vrelu vodu, da malo postoji, lepo iseci na parčad. Onda rastopi u šerpenji(šerpi) parče putera da vrelo bude, 2 kašike brašna samo malo proprži, ali da ne požuti; nali sa dobrom čorbom, položi meso na to, i nešto limunove kore, i od celog limuna sok toliko dugo kuvati da valja, dokle meso ne bude mekano, onda je gotovo.

*Čerek je četvrtina zaklane životinje.

Dodajte priloge na tanjir po svojoj volji.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading