NEKADAŠNJI SLATKIŠI BILI SU SUVO VOĆE I ĆUFTER Ova gumena bombona, potpuno zdrava, se u prošlosti pravila kao poslastica za specijalne prilike
Vrsta slatkiša od grožđa, odnosno od šire je ćufter (köfter, poreklo ove reči zasad ostaje otvoreno).
Shodno Velikom turskom rečniku, »vrsta pestilja spravljenog od šire grožđa ili šljiva pomešanom sa nišestom (skrobom).
U tešanjskom kraju ćufter se kod muslimanskog stanovništva pravio od dobro ukuvanog i stegnutog recelja (a ovaj od grožđa i šećera). U Sremu su ga žene pravile u vreme berbe grožđa i nazivao se sućug.
Ćufter(tur.), još i ćupter, naziv za poslasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ukuvanog mošta (ređe grožđa i ostalog voća) s brašnom. Mošt zdravog i prezrelog grožđa izmešao bi se s brašnom “mišesta” (koje se proizvodilo iz u vodi nabubrene pšenice koja se gnječila dok iz nje ne bi nastala kao kaša gusti beli sirup), a zatim na laganoj vatri ukuvavalo. Nakon razlivanja u plitke tanjire i slične posude, i posipanja s brašnom da se međusobno ne zalepe, takve tanke “pogače” bi se sušile, a nakon toga spremale u seoske sanduke kako bi se u svečanim prilikama (najčešće na Božić) nudila članovima porodice i gostima.
Printscreen/Youtube
Sastojci
1,5 l soka od grožđa
po potrebi šećera
2 kašičice skrobnog brašna
2 kašičice mekog pšeničnog brašna
Priprema
1. Pretpostavimo da nemate vinograd i da ne pravite ćufter u vreme berbe grožđa na veliko, već da ste kupili jako kvalitetno crno ili belo grožđe i da želite napraviti nekoliko komada ćuftera. Operite ga, odvojite sva zrna i dobro sameljite u blenderu. Procedite dobro tako da dobijete litru do litru ipo soka.
2. 1 litru stavite da se kuva, ako niste zadovoljni slatkoćom dodajte malo šećera. Od pola litra odvojite 3 dl i u tome energično izmešajte skrobno i obično brašno. ( 2 dl ostavite za podlivanje tanjira) Ako niste uspeli sve grudvice ukloniti onda smesu procedite kroz gazu.
3. Kad provri sok ukuvajte smesu od brašna kao da pravite puding, ali mešajte na smanjenoj temperaturi dok smesa ne postane gušća od klasičnog pudinga.
4. Pripremite nekoliko plastičnih tanjira (savitljivih) i u svaki nalijte malo soka koji ste sačuvali. Izlivajte u svaki tanjir toplu smesu ali ne prevruću.
5. Poređajte tanjire na neko prozračno mesto i prekrijte gazom. Ostavite minimalno 3 dana da se steže. Kad je ćufter fino stegnut lako će se odvojiti iz tanjira. Dobićete tvrdi žele u obliku diska debljine do 2 cm.
Malo ih natrljajte brašnom i pospremite u neku kutiju ili kako volite…
Posluživanje: Služe se narezani da duge trakice uz suve orašaste plodove i smokve.
Izvor: republika
POSNA POGAČA ZA SVETOG NIKOLU: Recept za mekano i ukusno testo
Bez pogače ne može da se zamisli slavska trpeza
Srbe oduševio recept za pravu, domaću proju: Ovome niko neće odoleti, svaki zalogaj je uživanje
Tajna se ne krije u komplikovanim tehnikama, već u balansu sastojaka i ljubavi prema tradiciji.
SRPKINJE OVAKO PRAVE NAJJAČI KOLAČ! Kraljica slavske trpeze za Svetog Nikolu - POSNA BAJADERA ODUZIMA DAH
U nastavku donosimo najbolji recept za posne bajadere koji će oduševiti i najzahtevnije sladokusce.
Naši preci su jeli ovaj doručak: Starinski recept koji su svi zaboravili, toliko je ukusan da se prosto topi u ustima
Tradicionalni specijalitet sa Kosova i Metohije – naši preci su ga često jeli za doručak.
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
Komentari(0)