NEKADAŠNJI SLATKIŠI BILI SU SUVO VOĆE I ĆUFTER Ova gumena bombona, potpuno zdrava, se u prošlosti pravila kao poslastica za specijalne prilike
Vrsta slatkiša od grožđa, odnosno od šire je ćufter (köfter, poreklo ove reči zasad ostaje otvoreno).

Shodno Velikom turskom rečniku, »vrsta pestilja spravljenog od šire grožđa ili šljiva pomešanom sa nišestom (skrobom).
U tešanjskom kraju ćufter se kod muslimanskog stanovništva pravio od dobro ukuvanog i stegnutog recelja (a ovaj od grožđa i šećera). U Sremu su ga žene pravile u vreme berbe grožđa i nazivao se sućug.
Ćufter(tur.), još i ćupter, naziv za poslasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ukuvanog mošta (ređe grožđa i ostalog voća) s brašnom. Mošt zdravog i prezrelog grožđa izmešao bi se s brašnom “mišesta” (koje se proizvodilo iz u vodi nabubrene pšenice koja se gnječila dok iz nje ne bi nastala kao kaša gusti beli sirup), a zatim na laganoj vatri ukuvavalo. Nakon razlivanja u plitke tanjire i slične posude, i posipanja s brašnom da se međusobno ne zalepe, takve tanke “pogače” bi se sušile, a nakon toga spremale u seoske sanduke kako bi se u svečanim prilikama (najčešće na Božić) nudila članovima porodice i gostima.
Printscreen/Youtube
Sastojci
1,5 l soka od grožđa
po potrebi šećera
2 kašičice skrobnog brašna
2 kašičice mekog pšeničnog brašna
Priprema
1. Pretpostavimo da nemate vinograd i da ne pravite ćufter u vreme berbe grožđa na veliko, već da ste kupili jako kvalitetno crno ili belo grožđe i da želite napraviti nekoliko komada ćuftera. Operite ga, odvojite sva zrna i dobro sameljite u blenderu. Procedite dobro tako da dobijete litru do litru ipo soka.
2. 1 litru stavite da se kuva, ako niste zadovoljni slatkoćom dodajte malo šećera. Od pola litra odvojite 3 dl i u tome energično izmešajte skrobno i obično brašno. ( 2 dl ostavite za podlivanje tanjira) Ako niste uspeli sve grudvice ukloniti onda smesu procedite kroz gazu.
3. Kad provri sok ukuvajte smesu od brašna kao da pravite puding, ali mešajte na smanjenoj temperaturi dok smesa ne postane gušća od klasičnog pudinga.
4. Pripremite nekoliko plastičnih tanjira (savitljivih) i u svaki nalijte malo soka koji ste sačuvali. Izlivajte u svaki tanjir toplu smesu ali ne prevruću.
5. Poređajte tanjire na neko prozračno mesto i prekrijte gazom. Ostavite minimalno 3 dana da se steže. Kad je ćufter fino stegnut lako će se odvojiti iz tanjira. Dobićete tvrdi žele u obliku diska debljine do 2 cm.
Malo ih natrljajte brašnom i pospremite u neku kutiju ili kako volite…
Posluživanje: Služe se narezani da duge trakice uz suve orašaste plodove i smokve.
Izvor: republika

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
Uprkos tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.

Orahovača kakvu su pravili naši preci: Ovaj tajni recept star sto godina se i danas koristi u manastirima
Ako volite domaće likere s dušom i istorijom, sada je pravi trenutak da pripremite orahovaču

Šta je BULGUR i kako se sprema? Preporučuje se u svim dijetama
Poreklom je sa Bliskog Istoka i jedan je od najstarijih oblika žitarica koje se koriste u ishrani čoveka.

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe
Komentari(0)