NEKADAŠNJI SLATKIŠI BILI SU SUVO VOĆE I ĆUFTER Ova gumena bombona, potpuno zdrava, se u prošlosti pravila kao poslastica za specijalne prilike
Vrsta slatkiša od grožđa, odnosno od šire je ćufter (köfter, poreklo ove reči zasad ostaje otvoreno).
                                Shodno Velikom turskom rečniku, »vrsta pestilja spravljenog od šire grožđa ili šljiva pomešanom sa nišestom (skrobom).
U tešanjskom kraju ćufter se kod muslimanskog stanovništva pravio od dobro ukuvanog i stegnutog recelja (a ovaj od grožđa i šećera). U Sremu su ga žene pravile u vreme berbe grožđa i nazivao se sućug.
Ćufter(tur.),  još i ćupter, naziv za poslasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ukuvanog mošta (ređe grožđa i ostalog voća) s brašnom. Mošt zdravog i prezrelog grožđa izmešao bi se s brašnom “mišesta” (koje se proizvodilo iz u vodi nabubrene pšenice koja se gnječila dok iz nje ne bi nastala kao kaša gusti beli sirup), a zatim na laganoj vatri ukuvavalo. Nakon razlivanja u plitke tanjire i slične posude, i posipanja s brašnom da se međusobno ne zalepe, takve tanke “pogače” bi se sušile, a nakon toga spremale u seoske sanduke kako bi se u svečanim prilikama (najčešće na Božić) nudila članovima porodice i gostima.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                    
                                            
                                        
                                    
                                                                                    
                                                                                            Printscreen/Youtube
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                                                                            
                                                
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Sastojci
1,5 l soka od grožđa
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                                                                                                
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                po potrebi šećera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kašičice skrobnog brašna
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kašičice mekog pšeničnog brašna
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema
1. Pretpostavimo da nemate vinograd i da ne pravite ćufter u vreme berbe grožđa na veliko, već da ste kupili jako kvalitetno crno ili belo grožđe i da želite napraviti nekoliko komada ćuftera. Operite ga, odvojite sva zrna i dobro sameljite u blenderu. Procedite dobro tako da dobijete litru do litru ipo soka.
2. 1 litru stavite da se kuva, ako niste zadovoljni slatkoćom dodajte malo šećera. Od pola litra odvojite 3 dl i u tome energično izmešajte skrobno i obično brašno. ( 2 dl ostavite za podlivanje tanjira) Ako niste uspeli sve grudvice ukloniti onda smesu procedite kroz gazu.
3. Kad provri sok ukuvajte smesu od brašna kao da pravite puding, ali mešajte na smanjenoj temperaturi dok smesa ne postane gušća od klasičnog pudinga.
4. Pripremite nekoliko plastičnih tanjira (savitljivih) i u svaki nalijte malo soka koji ste sačuvali. Izlivajte u svaki tanjir toplu smesu ali ne prevruću.
5. Poređajte tanjire na neko prozračno mesto i prekrijte gazom. Ostavite minimalno 3 dana da se steže. Kad je ćufter fino stegnut lako će se odvojiti iz tanjira. Dobićete tvrdi žele u obliku diska debljine do 2 cm.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                Malo ih natrljajte brašnom i pospremite u neku kutiju ili kako volite…
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Posluživanje: Služe se narezani da duge trakice uz suve orašaste plodove i smokve.
Izvor: republika
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
                
            
Komentari(0)