ŠOPSKA SALATA NAJPOGODNIJA TOKOM LETA Najpopularnije jelo u Evropskoj uniji, pečena paprika i staroplaninski sir prave razliku (VIDEO/RECEPT)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Svi znaju za nju, salata je koja se najčešće naručuje u kafanama i restoranima u ovom delu Balkana, a kao što postoje razne teorije o nastanku naroda od koga vodi njen naziv, tako se u različitim delovima regije priprema na isti, ali ipak različit način. Reč je, naravno, o šopskoj salati, koja je 2014. godine izabrana za najpopularnije jelo u Evropskoj uniji.

ŠOPSKA SALATA NAJPOGODNIJA TOKOM LETA Najpopularnije jelo u Evropskoj uniji, pečena paprika i staroplaninski sir prave razliku (VIDEO/RECEPT)
Shutterstock

U Šumadiji je zovu šumadijskom salatom, u nekim drugim delovima zemlje srpskom, ali ona potiče iz jugoistočne Srbije i zapada Bugarske, smatra poznati kuvar Stambol Geštamov koji je poreklom iz dimitrovgradskog sela Kusa Vrana.

Šopska salata je srpsko nacionalno jelo. Ime je dobila po plemenu Šopi koje je živelo u blizini Sofije, kao i na teritoriji jugoistočne Srbije i Severne Makedonije.

Šopi ili Šopovi je regionalni naziv koji se upotrebljava za stanovnike nastanjene na centralnom Balkanu, a koji se po njima naziva Šopluk. Prema Jovanu Cvijiću, Šopluk obuhvata celu zapadnu Bugarsku (uključujući vidinsku, sofijsku i pirinsku regiju), istočnu Severnu Makedoniju, deo jugoistočne Srbije i veoma mali deo današnje GrčkeGlavni sastojci salate su paradajz, krastavaci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, so, sok od limuna ili sirće, ulje i masni slani sir. Srpska salata sadrži sve ovo povrće, samo nema sir.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ŠOPSKA SALATA NAJPOGODNIJA TOKOM LETA Najpopularnije jelo u Evropskoj uniji, pečena paprika i staroplaninski sir prave razliku (VIDEO/RECEPT) Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Od restorana do restorana i u različitim krajevima razlikuje se u stavljanju paprike i sira.

Glavna razlika je što neko stavlja svežu papriku, a neko pečenu. Po pravilu ide pečena, koja može čak da bude i malo ljuta, ali to zavisi od gostiju. Takođe, ide sir obavezno i to mešani beli sir, kravlji i ovčiji koji se renda na krupno - priča poznati kuvar.

Od srpske salate je razlikuje sir kojeg u njoj nema, a od grčke to što se sir renda, dok ga u zemlji Helena seku na kockice.

Ova salata najpogodnija je tokom leta, preporučuje se da se konzumira uz neko meso, dok može da se jede i kao obrok salata jer je poprilično kalorična.

Šopska salata je osnova za sve druge, poput grčke, ovčarske ili čobanske, kako je nazivaju u Turskoj.

Najbolje jelo Evrope

Na takmičenju pod nazivom Ukus Evrope koje je tokom 2014. godine organizovao Evropski parlament, ova salata proglašena je za najukusnije jelo Evrope. Na takmičenju je učestovalo 28 zemalja sa svojim specijalitetima, a šopska salata je ubedljivo pobedila.

Za jelo, koje je tada kandidovala Bugarska, glasalo je najviše građana Evropske unije, a iza sebe je ostavila hladnu supu od cvekle iz Litvanije i rumunsku sarmu.

Ipak, ona nije karakteristična samo za Bugarsku, već za ceo region, a gotovo svakodnevno se nalazi na meniju svake porodice.

Jednostavna za pripremu, prava je energetska bomba tokom vrelih letnjih meseci, a gastronomi preporučuju da se povrće pre spremanja čuva u frižideru, jer je hladna ukusnija.

Priprema se u celoj Srbiji, ali ono što je najbitnije za njenu pripremu je staroplaninski sir, koga je najlakše naći u ovom delu zemlje. Tako da gurmani koji tragaju za izvornom šopskom salatom što pre treba da se upute u neki od restorana ili kafana dimitrovgradskog kraja kako bi se uverili zašto razlika postoji.

Recept za klasičnu kafansku šopsku salatu

SASTOJCI:

1 glavica crnog luka
1 paprika
2 paradajza
1 krastavac

biber

ulje

150 gr feta sira (ili ako imate staroplaninski)


Priprema:

Sve iseći na kockice pa dodati izmrvljen sir biber so i ulje koje može suncokretovo ili maslinovo...


Prijatno!
 

Komentari(0)

Loading