Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE

Teodora Tojagić

14:00

Gastronomija 0

Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!

gibanica
Shutterstock

Gibanica je jedno od omiljenijih jela srpske kuhinje, prepoznatljivo po svojoj sočnosti i bogatom ukusu. Ova pita sa sirom može se naći na trpezi u raznim prilikama — od porodičnih okupljanja do svečanih događaja. Osim što je ukusna, gibanica je i izraz tradicije, a njen miris podseća na domaćinstva i toplinu doma.

Sastojci za savršenu gibanicu

Za pripremu gibanice sa sirom potrebni su sledeći sastojci:

- 500 g gotovih kora

Možda vas zanima:

- 500 g sitnog sira

Možda vas zanima:

- 3-5 jaja

Možda vas zanima:

- 1 šolja jogurta

Možda vas zanima:

- 1 šolja kisele vode (ili obična voda sa dve kašičice praška za pecivo)

Možda vas zanima:

- 1/2 šolja ulja

Možda vas zanima:

- 1 kašičica soli

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema gibanice:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema gibanice je brza i jednostavna, a evo kako se to radi:

Na početku, pomešajte sitni sir sa jajima, jogurtom, kiselom vodom, uljem i soli. Dobro promešajte smesu kako bi se svi sastojci spojili.

U velikom plehu obloženom papirom za pečenje, stavite prvu koru. Preko nje ravnomerno rasporedite deo smese sa sirom. Zatim, stavite drugu koru i ponovite postupak. Na ovaj način, slažite kore i fil dok ne potrošite sve sastojke, završavajući sa korama na vrhu.

Za hrskavu koru, pre pečenja, premažite gibanicu preostalim uljem ili jogurtom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Zašto je gibanica posebna?

Gibanica se može poslužiti kao glavno jelo, užina, zavisno od želje. Njena sočnost i bogatstvo ukusa čine je idealnom za sve prilike. Ovaj recept se može prilagoditi dodavanjem različitih sastojaka poput spanaća, praziluka ili čak pečuraka, stvarajući tako različite varijante koje su jednako ukusne.

Gibanica takođe nosi sa sobom deo srpske kulture i tradicije. Često se priprema za praznike, porodične proslave i svečane prilike, a mnoge domaćice imaju svoje tajne recepte koje se prenose s generacije na generaciju.

Uživajte u tradiciji

Kada ispečete gibanicu, uživajte u njenom mirisu koji se širi prostorom, a svaki zalogaj će vas odvesti na putovanje kroz tradiciju i domaće ukuse. Ova pita sa sirom ne samo da zadovoljava glad, već i donosi osmeh na lica svih koji je probaju. Bilo da je jedete svežu, toplu ili hladnu, gibanica je pravi izbor za svaku priliku. Pripremite je sa ljubavlju i delite s najmilijima!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading