Podvarak po receptu kuvarice koja je držala kafanu u Vranju: Jelo za desetku - slano, ukusno, sa mesom, a zdravo
Podvarak po receptu kuvarice koja je držala kafanu u Vranju

Ako želite da probate autentični ukus juga Srbije, napravite podvarak po starom vranjskom receptu koji smo dobili od vlasnice jedne kafane u Vranju. Ovo tradicionalno jelo, bogatog ukusa i domaćeg šmeka, idealno je za zimski ručak.
Potrebni sastojci:
1 veća glavica kiselog kupusa, sitno iseckana
1 veća kašika domaće masti
1 veći praziluk
300–400 g svežeg mesa (svinjetina, ovčetina ili drugo po želji)
300 g dimljenih rebara
1 lovorov list
Slatka i tucana paprika (po ukusu)
Sveže mleveni biber
Priprema:
Prženje luka i mesa: Praziluk iseckajte na kolutove i propržite ga na masti dok ne omekša. Dodajte sveže meso isečeno na komade i dimljena rebra. Sipajte malo vode i dinstajte sve zajedno nekoliko minuta dok meso ne omekša.
Možda vas zanima:

Uspavani vulkan kod Vranja – Da li je Srbija nekada imala aktivne vulkane?
Misteriozni tragovi ugašenog vulkana u južnoj Srbiji

Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
Možda vas zanima:

Uspavani vulkan kod Vranja – Da li je Srbija nekada imala aktivne vulkane?
Misteriozni tragovi ugašenog vulkana u južnoj Srbiji

Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
Možda vas zanima:

Uspavani vulkan kod Vranja – Da li je Srbija nekada imala aktivne vulkane?
Misteriozni tragovi ugašenog vulkana u južnoj Srbiji

Evo kako Zorica Brunclik sprema podvarak: Tajna je u jednom sastojku, a Kemišu je ovo njen omiljeni specijalitet
Ovaj stari specijalite je najbolji kada se posluži uz domaću proju
Dodavanje kupusa: U tiganj dodajte sitno iseckan kiseli kupus i lovorov list. Promešajte sve dobro i sipajte još vode tako da kupus bude blago pokriven. Kuvajte jelo na laganoj vatri oko sat i po, povremeno mešajući.
Začini i pečenje: Pred kraj kuvanja, dodajte slatku i tucanu papriku po ukusu, kao i sveže mleveni biber. Prebacite podvarak u vatrostalnu posudu ili tepsiju i stavite ga u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite oko 20 minuta dok ne dobije lepu, rumenu koricu.
Posluženje:
Ovaj tradicionalni vranjski podvarak najbolje se slaže sa domaćim hlebom i čašicom dobre rakije ili vina. Svaki zalogaj vraća duh starih vremena i toplinu domaće kuhinje.
Prijatno!

Zaboravljeni sirup od borovih iglica: Prirodni lek koji su Srbi koristili protiv kašlja i “teške krvi”
Recept iz Zlatibora i Golije: zeleni napitak mladih devojaka i starinskog imuniteta

Ovaj uskršnji slatki hleb mora da se nađe na stolu u nedelju! Unosi duh praznika i nestaje u trenu
Ako ne pojedete sve, možete ga držati u kesama i zamrznutog i do tri meseca.

Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.

Zaboravljeni recept sa Zlatibora: Kako se pravi droženac – zimsko jelo od brašna, čvaraka i proje
U selima zapadne Srbije nekada se svakodnevno pripremao droženac – jednostavno, ali zasitno jelo od mlevene suve proje, čvaraka i domaće masti. Danas se pravi samo u retkim domaćinstvima.

Sir od ovsenog mleka: Zaboravljeni posni recept iz jugozapadne Srbije
U selima između Sjenice i Prijepolja, žene su u vreme strogog posta pravile sir bez mleka – od ovsenih zrna, vode i soli. Jelo je bilo jeftino, hranljivo i ukusno, a danas ga gotovo niko ne zna.
Komentari(0)