Specijaliteti iz Srbije koje morate probati preko zime
Gde se kriju najbolji ajvar, kiseli kupus i kobasice za pravu zimsku gozbu.

Zima u Srbiji nije samo vreme praznika, već i godišnje doba kada se uživa u tradicionalnim specijalitetima koji greju dušu. Bogata trpeza, puna domaćih ukusa, simbol je srpske gostoljubivosti i tradicije. Ovo su specijaliteti koje nikako ne smete propustiti tokom hladnih dana.
Ajvar – kralj zimnice
Ajvar, napravljen od pečenih crvenih paprika, neizostavni je deo srpske zimnice. U mnogim domaćinstvima još uvek se priprema ručno, prema porodičnim receptima. Najbolji ajvar možete pronaći u južnoj Srbiji, posebno u Leskovcu, gde je ova delikatesa postala prava umetnost.
Kiseli kupus – osnova zimskih jela
Kiseli kupus je baza mnogih tradicionalnih jela, poput sarme i podvarka. Njegov specifičan ukus i bogata nutritivna vrednost čine ga nezaobilaznim tokom zime. U okolini Futoga se proizvodi jedan od najkvalitetnijih kiselih kupusa u Srbiji, poznat širom regiona.
Domaće kobasice – ukus zime
Dimljene ili sveže, domaće kobasice su sinonim za zimski ugođaj. Svaka regija ima svoj recept, ali najpoznatije dolaze iz Mačve i Vojvodine. Savršene su za roštilj, kuvanje ili kao dodatak podvarku.
Pita sa bundevom – topla poslastica
Čvarci – zimska zakuska
Čvarci su omiljena grickalica tokom zime, naročito uz rakiju. Pravi se od svinjske masti i hrskavi su dodatak svakoj trpezi. Čuveni valjevski čvarci smatraju se pravim specijalitetom koji morate probati.
Rakija – zimski eliksir
Rakija, posebno šljivovica, nezaobilazna je u zimskim danima. Osim što greje, često se koristi i kao "lek" za prehlade. Najbolje rakije potiču iz zapadne Srbije, a poseta destilerijama pruža poseban doživljaj.
Zima u Srbiji je vreme kada se uživa u toplini doma i bogatstvu ukusa. Ovi specijaliteti nisu samo hrana, već i deo tradicije koji spaja generacije. Probajte ih i osetite pravu čar zime u Srbiji.

Šumadijska slatka pita sa kvasom: Zaboravljeni recept koji se pravio samo kad se rodi muško dete
Nekada je postojala pita koja se nije pravila iz gladi, već iz radosti – slatka, bogata i simbolična, pripremana samo u najradosnijim trenucima života.

Za ove punjene paprike ne treba mleveno meso: Za 15 minuta imaćete ručak o kojem će se pričati, nemaju konkurenciju
Omiljeno domaće jelo dobilo je novo ruho – i u ovoj varijanti ga jednostavno morate isprobati!

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Recept iz manastira: Zaboravljeno jelo koje su monasi spremali uoči velikih praznika, a verovalo se da ga jedu i sveci
Božanska čorba sa suvim šljivama i orasima – posan specijalitet iz Stare Srbije

Posne urmašice od kojih će svima poći voda na usta: Pripremaju se brzo i lako, idealne za Lazarevu subotu
Urmašice su jedne od najvoljenijih kolača koje smo preuzeli iz vremena turske okupacije
Komentari(0)