Specijaliteti iz Srbije koje morate probati preko zime
Gde se kriju najbolji ajvar, kiseli kupus i kobasice za pravu zimsku gozbu.
Zima u Srbiji nije samo vreme praznika, već i godišnje doba kada se uživa u tradicionalnim specijalitetima koji greju dušu. Bogata trpeza, puna domaćih ukusa, simbol je srpske gostoljubivosti i tradicije. Ovo su specijaliteti koje nikako ne smete propustiti tokom hladnih dana.
Ajvar – kralj zimnice
Ajvar, napravljen od pečenih crvenih paprika, neizostavni je deo srpske zimnice. U mnogim domaćinstvima još uvek se priprema ručno, prema porodičnim receptima. Najbolji ajvar možete pronaći u južnoj Srbiji, posebno u Leskovcu, gde je ova delikatesa postala prava umetnost.
Kiseli kupus – osnova zimskih jela
Kiseli kupus je baza mnogih tradicionalnih jela, poput sarme i podvarka. Njegov specifičan ukus i bogata nutritivna vrednost čine ga nezaobilaznim tokom zime. U okolini Futoga se proizvodi jedan od najkvalitetnijih kiselih kupusa u Srbiji, poznat širom regiona.
Domaće kobasice – ukus zime
Dimljene ili sveže, domaće kobasice su sinonim za zimski ugođaj. Svaka regija ima svoj recept, ali najpoznatije dolaze iz Mačve i Vojvodine. Savršene su za roštilj, kuvanje ili kao dodatak podvarku.
Pita sa bundevom – topla poslastica
Čvarci – zimska zakuska
Čvarci su omiljena grickalica tokom zime, naročito uz rakiju. Pravi se od svinjske masti i hrskavi su dodatak svakoj trpezi. Čuveni valjevski čvarci smatraju se pravim specijalitetom koji morate probati.
Rakija – zimski eliksir
Rakija, posebno šljivovica, nezaobilazna je u zimskim danima. Osim što greje, često se koristi i kao "lek" za prehlade. Najbolje rakije potiču iz zapadne Srbije, a poseta destilerijama pruža poseban doživljaj.
Zima u Srbiji je vreme kada se uživa u toplini doma i bogatstvu ukusa. Ovi specijaliteti nisu samo hrana, već i deo tradicije koji spaja generacije. Probajte ih i osetite pravu čar zime u Srbiji.
SLAVSKA POGAČA ZA SVETOG JOVANA! Kolač koji će zaseniti celu trpezu (RECEPT)
Sveti Jovan se bliži, a domaćice širom Srbije već razmišljaju o tome kako da njihova slava bude savršena.
Prema tradiciji ovo jelo se sprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje: Na svetskoj je listi najgorih srpskih jela
Jelo koje nije za svakoga, ili ih vole ili ih ne vole, baš kao masline
Naše bake su isključivo ovo stavljale u supu, a danas je potpuno zaboravljeno: Mnoge Srpkinje nisu ni čule za ovo!
Priprema je toliko jednostavna da svako dete može da je napravi
OVO SU NAJGORA SRPSKA JELA? Ove specijaliteta mnogi mrze, ali i retki obožavaju
Kažu da se o ukusima ne raspravlja, ali kada je reč o srpskim specijalitetima, raspravama nikad kraja
Nema otrovnijeg povrća od ovog: Prepuno je pesticida, a stalno se kupuje – ovo je važno da znate
Nije nikakva nepoznanica da se voće i povrće tretira pesticidima zato je važno, na šta često upozoravaju stručnjaci, da se adekvatno operu i obrade pre konzumacije.
Komentari(0)