KAD SE KUVA MIRIŠE CELO SELO Hranio je porodice i vojnike, a danas ga Srbi sve manje seju
Nekada je u skoro svakoj bašti na selu bilo nekoliko ari pasulja.
Ovo povrće izuzetne hranljivosti, othranilo je naše seljake i vojnike. Kuvao se čorbast u velikim šerpama i jeo topao i hladan, za ručak, večeru i narednog dana. Mogao se jesti klot pa je nastala izreka „prost ko’ pasulj“ ali i sa mesom. Tokom zime, kad je u ostavi imao dzak pasulja, kačice masti, brašno, luk i kiseli kupus, bilo je sigurno da gladi neće biti. A danas, kažu – nema ga, slabo se proizvodi, ne isplati se.

rina.rs
Ipak, u selu Vojkovci podno Rudnika ovo povrće se domaćicima itekako isplati. Gordana ga svake godine seje u svojoj bašti i kaže da nema zahvalnije biljke za uzgoj od pasulja.
„Sejemo pasulj više od 40 godina. Nije zahtevan za gajenje, nekada smo ga sejali uz kukuruz sada posebno, treba ga povremeno okopati, poprskati jer ga napada buba i kad je godina dobra rodi lepo. Ove godine slabiji prinos, velika suša i nije rodio koliko bi trebalo, al opet imaće za naše potrebe. Odmah posle berbe stavlja se na skelu da se suši na suncu da bi se odvojio od zemlje. Posle sušenja se mlati, nekada smo to radili vilama ili motkom sada po nekad i traktorom pogazimo, pokupimo i u plevi ga čuvamo oko dva meseca“, kazala je za RINU Gordana Mijailović.

rina.rs
Vetroviti dan na selu u jesenje dane uglavnom su domaćice koristile da bi ovejale pasulj. Kako kaže naša sagovornica, to više niko ne radi, ali u njenom domaćinstvu to se i danas izvodi.
„Pasulj se veje, da bi se uz pomoć vetra odstranila pleva koja se stvorila kad smo gazili pasulj. To su ranije radile bake a deca su sa radošću iščekivala taj trenutak. Kad ga ovejem nastavlja se dalje sa pripremom za kuvanje a miris i ukus domaćeg pasulja ne može da se uporedi sa pasuljem koji se kupuje u prodavnicama“, rekla je ova vredna domaćica i dodala da kad ona kuva pasulj ceo sokak zamiriše.
„Pravi pasulj koji se proizvodi u baštama i odgaja kao nekada mora da miriše kada se kuva. Kad ja kuvam pasulj ceo sokak gde živimo oseti po mirisu da se na smederevcu krčka lonac sa pasuljem“, ističe ona.
Bio beli ili šareni, gradištanac ili tetovac podjednako je ukusan ali i hranljiv i zdrav.

rina.rs
(Izvor: Rina.rs)
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Komentari(0)