Originalni recept iz 1888. omiljene čokoladne torte kraljice Natalije: Služila je uz čaj, a tajna leži u ovom sastojku
Torta je napravljena po jednostavnoj recepturi, a Natalija Obrenović nije mogla da zamisli čajanku bez ove poslastice

Natalija Obrednović, supruga kralja Milana i "prva srpska kraljica posle Kosova", kako se u to vreme govorilo bila je veliki ljubitelj čaja i čajanki.
U to vreme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama samog napitka. Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, a uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana.
Uz čaj su se služile kiflice ili pogačice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.
Možda vas zanima:

Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).

NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
Možda vas zanima:

Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).

NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
Možda vas zanima:

Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).

NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
U to vreme u uglednim kućama služili su se jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. A ovo je originalni recept iz 1888. za čokoladnu tortu kraljice Natalije.
Malo ko zna da se oduvek, pa i danas, u tortu dodavalo po nekoliko kapi armanjaka, najfinijeg francuskog pića.
Ostali sastojci:
150 g čokolade za kuvanje
mleko
6 jaja
150 g šećera
½ kesice praška za pecivo
150 g brašna
150 g ulja
marmelada
200 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Na laganoj vatri otopite čokoladu s jednom kašikom mleka. Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte ulje i prethodno otopljenu čokoladu. U ovu smesu dodajte sneg od belanaca, brašno i prašak za pecivo.
Gotovo smesu za kore izlijte u kalup premazan uljem ili margarinom i posut brašnom. Pecite na 180-200°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostvaite da se ohladi, pa presecite napola da dobijete dve kore. Donju koru premažite marmeladom i preklopite je drugom korom. Celu tortu premažite marmeladom, a zatim i čokoladnom glazurom.
(Blic)

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Recept za prelivenu punjenu papriku: Iz bakine kuhinje stiže specijalitet kojem nećete odoleti, u ovome je caka
Prava domaća, tradicionalna kuhinja, idealna za porodični ručak.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.
Komentari(0)