Originalni recept iz 1888. omiljene čokoladne torte kraljice Natalije: Služila je uz čaj, a tajna leži u ovom sastojku
Torta je napravljena po jednostavnoj recepturi, a Natalija Obrenović nije mogla da zamisli čajanku bez ove poslastice
Natalija Obrednović, supruga kralja Milana i "prva srpska kraljica posle Kosova", kako se u to vreme govorilo bila je veliki ljubitelj čaja i čajanki.
U to vreme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama samog napitka. Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, a uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana.
Uz čaj su se služile kiflice ili pogačice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.
Možda vas zanima:
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
Možda vas zanima:
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
Možda vas zanima:
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
NAJTUŽNIJA EVROPSKA KRALJICA: Život je bio sve, samo ne bajka za Nataliju Obrenović!
Na dan primirja, Srbi nose cvet Natalijinu Ramondu na reveru. Cvet je dobio ime upravo po Nataliji Obrenović, a poznat je kao cvet feniks - čak i kada se potpuno osuši, ako se zalije, Natalijina ramonda može da oživi, što ukazuje i na vaskrs srpske države iz pepela posle Prvog svetskog rata.
U to vreme u uglednim kućama služili su se jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. A ovo je originalni recept iz 1888. za čokoladnu tortu kraljice Natalije.
Malo ko zna da se oduvek, pa i danas, u tortu dodavalo po nekoliko kapi armanjaka, najfinijeg francuskog pića.
Ostali sastojci:
150 g čokolade za kuvanje
mleko
6 jaja
150 g šećera
½ kesice praška za pecivo
150 g brašna
150 g ulja
marmelada
200 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Na laganoj vatri otopite čokoladu s jednom kašikom mleka. Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte ulje i prethodno otopljenu čokoladu. U ovu smesu dodajte sneg od belanaca, brašno i prašak za pecivo.
Gotovo smesu za kore izlijte u kalup premazan uljem ili margarinom i posut brašnom. Pecite na 180-200°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostvaite da se ohladi, pa presecite napola da dobijete dve kore. Donju koru premažite marmeladom i preklopite je drugom korom. Celu tortu premažite marmeladom, a zatim i čokoladnom glazurom.
(Blic)
ČUVARKUĆA Ime joj potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”, evo zašto
Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”.
Posna krem-čorba od spanaća, bez mleka i zaprške a ukus kao iz snova
Krem-čorba od spanaća je savršen izbor za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka. Bogata vitaminima i mineralima, ova čorba je idealna za hladne dane kada vam treba nešto što će vas zagrejati. Kombinacija spanaća i drugog povrća čini je izuzetno hranljivom i laganom.
Ovu pitu ne zovu za džabe CARSKOM: Kraljica je među običnima, a može se jesti u bilo koje doba dana
Ovim ćete oduševiti sve goste za stolom.
Punjene paprike sa šargarepom i sirom: Brz ručak (VIDEO)
Paprike ne moraju da budu samo sa mesom
Jugoslovenke su stalno pravile ovaj kolač! Starinski recept naših bakica će vas oduvati, idealan za praznike
Meki biskvit koji miriše na kokos i čokoladu dobro je poznat specijalitet
Komentari(0)