Originalni recept iz 1888. omiljene čokoladne torte kraljice Natalije: Služila je uz čaj, a tajna leži u ovom sastojku
Torta je napravljena po jednostavnoj recepturi, a Natalija Obrenović nije mogla da zamisli čajanku bez ove poslastice
Natalija Obrednović, supruga kralja Milana i "prva srpska kraljica posle Kosova", kako se u to vreme govorilo bila je veliki ljubitelj čaja i čajanki.
U to vreme u Srbiji se više vodilo računa o priboru i načinu serviranja čaja, a manje o vrstama samog napitka. Na stočić u salonu stavljao se najlepši laneni stolnjak s istovetnim salvetama. Centralno mesto zauzimala su dva srebrna čajnika, izrađena u čuvenim bečkim radionicama, a uz njih šećernik i šoljice od najfinijeg porcelana.
Uz čaj su se služile kiflice ili pogačice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.
Možda vas zanima:
NJENA ZAOSTAVŠTINA JE MISTERIJA PUNIH 80. GODINA: Zašto Francuska krije TESTAMENT Obrenovića? (FOTO)
Natalija Obrenović, prvo kneginja, zatim kraljica, jedina je koja je preživela nasilno gašenja dinastije Obrenović, jer je u tom trenutku već uveliko bila razvedena od kralja Milana i boravila je u inostranstvu.
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
Možda vas zanima:
NJENA ZAOSTAVŠTINA JE MISTERIJA PUNIH 80. GODINA: Zašto Francuska krije TESTAMENT Obrenovića? (FOTO)
Natalija Obrenović, prvo kneginja, zatim kraljica, jedina je koja je preživela nasilno gašenja dinastije Obrenović, jer je u tom trenutku već uveliko bila razvedena od kralja Milana i boravila je u inostranstvu.
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
Možda vas zanima:
NJENA ZAOSTAVŠTINA JE MISTERIJA PUNIH 80. GODINA: Zašto Francuska krije TESTAMENT Obrenovića? (FOTO)
Natalija Obrenović, prvo kneginja, zatim kraljica, jedina je koja je preživela nasilno gašenja dinastije Obrenović, jer je u tom trenutku već uveliko bila razvedena od kralja Milana i boravila je u inostranstvu.
Ko je bila „Srpska Mona Liza“? Lepa i tragična srpska kraljica Natalija Obrenović
Muzej Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici u Beogradu čuva portret kraljice Natalije Obrenović poznat pod nadimkom „Srpska Mona Liza“. Autor ovog remek-dela bio je veliki srpski slikar Stevan Todorović (1832.-1925.).
U to vreme u uglednim kućama služili su se jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. A ovo je originalni recept iz 1888. za čokoladnu tortu kraljice Natalije.
Malo ko zna da se oduvek, pa i danas, u tortu dodavalo po nekoliko kapi armanjaka, najfinijeg francuskog pića.
Ostali sastojci:
150 g čokolade za kuvanje
mleko
6 jaja
150 g šećera
½ kesice praška za pecivo
150 g brašna
150 g ulja
marmelada
200 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Na laganoj vatri otopite čokoladu s jednom kašikom mleka. Razdvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte ulje i prethodno otopljenu čokoladu. U ovu smesu dodajte sneg od belanaca, brašno i prašak za pecivo.
Gotovo smesu za kore izlijte u kalup premazan uljem ili margarinom i posut brašnom. Pecite na 180-200°C oko 40-45 minuta. Izvadite iz rerne, ostvaite da se ohladi, pa presecite napola da dobijete dve kore. Donju koru premažite marmeladom i preklopite je drugom korom. Celu tortu premažite marmeladom, a zatim i čokoladnom glazurom.
(Blic)
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)