PIHTIJE OD ŠARANA Nešto što možda niste probali, a ukusno je i idealno za posnu trpezu
Pihtije od šarana su zanimljivo i ukusno jelo, koje možda mnogi od vas nisu probali, ali kad jednom probate stalno ćete ga praviti, naročito u vreme posta.

Pihtije od šarana
Potrebno je:
800 g glava i repova od šarana
5 kuvanih šargarepa
1 manje pakovanje graška
3 čena belog luka
1 limun ili sirće
so
Priprema:
Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojte sa seckanom kuvanom šargarepom i graškom, svežim peršunom i limunom ili sirćetom. Začinite, poređajte u posudu i nalijte vodom u kojoj se riba kuvala. Ukoliko ima previše tečnosti, ukuvajte do željene gustine, dodajte svež iseckan beli luk. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želatinastih materija.
Prijatno!

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)