DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu

Izvor: Kiza Rock

21:00

Gastronomija 0

Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak

đevrek
Shutterstock

Pročitajte recept za najukusniji đevrek od kog čitava kuća lepo miriše

Sastojci:

  • 500g glatkog brašna
  • 350ml mlake vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika ulja
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 200g susama
  • malo soli

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U činiji pomešajte šećer, kvasac, brašno i so, pa promešajte.

Potom dodajte ulje i vode pa umutite mikserom sve dok se ne sjedini i ne postane blago lepljivo. Ukoliko vam testo nije sjedinjeno, dodajte slobodno još brašna.

Kada testo bude gotovo, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da se podigne, odnosno da kvasac počne da deluje oko 90 minuta.

Za to vreme susam propržite u tiganju.

Testo posle 90 minuta podelite na manje, jednake delove, u zavisnosti koliko đevreka želite da dobijete. Svaki komad testa razvaljajte i položite dve trake paralelno jednu uz drugu. Počnite da ih preplićete, pa spojite krajeve kako biste formirali prsten. Sve ponovite i sa ostalim komadima testa.

Svaki "prsten" odnosno đevrek umočite celog u prženi susam i stavite ih u tepsiju za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Kada ih poređate, ostavite tako još 20 minuta da još malo nadođu. Pecite u rerni na 200 stepeni od 12 do 15 minuta, videćete već kad budu počeli da rumene.

(N portal)

peglana kobasica

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja

Gastronomija

14:00

1 oktobar, 2025

Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Komentari(0)

Loading