DOMAĐI ĐEVREK: Doručak po svačijem ukusu
Ako vam ponestane ideja šta spremiti za doručak

Pročitajte recept za najukusniji đevrek od kog čitava kuća lepo miriše
Sastojci:
- 500g glatkog brašna
- 350ml mlake vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika ulja
- 1 kesica suvog kvasca
- 200g susama
- malo soli
Priprema:
Možda vas zanima:

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Možda vas zanima:

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
Možda vas zanima:

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije
U činiji pomešajte šećer, kvasac, brašno i so, pa promešajte.
Potom dodajte ulje i vode pa umutite mikserom sve dok se ne sjedini i ne postane blago lepljivo. Ukoliko vam testo nije sjedinjeno, dodajte slobodno još brašna.
Kada testo bude gotovo, prekrijte ga krpom i ostavite na toplom da se podigne, odnosno da kvasac počne da deluje oko 90 minuta.
Za to vreme susam propržite u tiganju.
Testo posle 90 minuta podelite na manje, jednake delove, u zavisnosti koliko đevreka želite da dobijete. Svaki komad testa razvaljajte i položite dve trake paralelno jednu uz drugu. Počnite da ih preplićete, pa spojite krajeve kako biste formirali prsten. Sve ponovite i sa ostalim komadima testa.
Svaki "prsten" odnosno đevrek umočite celog u prženi susam i stavite ih u tepsiju za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Kada ih poređate, ostavite tako još 20 minuta da još malo nadođu. Pecite u rerni na 200 stepeni od 12 do 15 minuta, videćete već kad budu počeli da rumene.
(N portal)

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)