Ovo je jedini originalni recept za rusku salatu: Rusi je pripremaju malo drugačije od nas

Izvor: Kiza Rock

15:00

Gastronomija 0

Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima, a pravi se lako i jednostavno

ruska salata
Shutterstock

Tradicionalni recept za rusku salatu je malo drugačiji nego što smo navikli. Evo kako se ona pravi u Rusiji:

Iseći najsitnije 150 grama šunke, 200 grama telećeg pečenja i 100 grama pilećeg mesa, kuvanog, pečenog ili prženog.

Skuvati 5 krompira, 4 šargarepe, 1 malu glavicu karfiola i jedno jaje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Oljuštiti 4 mala kisela krastavca.

Iseći sve što sitnije.

Dodati 250 grama konzervisanog graška, 25 grama kapri i iseckanog peršunovog lišća.

Pomešati sve zajedno sa mesom, posoliti i pobiberiti.

Uzeti pola litre hladnog ulja i dodavati žumancima kap po kap, neprekidno mešajući. Kada majonez bude dovoljno gust, dodati dok od pola limuna i mešati dalje.

Podeliti majonez na dva dela. Razblažiti jedan deo sa pola kafene šoljice vode i pomešati sa spremljenom salatom.

Staviti salatu u posudu i premazati drugim, gušćim delom majoneza.

Ukrasiti salatu koturićima kiselih krastavčića, mariniranim pečurkama, višnjama, graškom i služiti.

Prijatno!

džem od šipka

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje

Gastronomija

21:00

25 avgust, 2025

U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

Komentari(0)

Loading