Šeherzada torta: Najlepša od svih torti koje ste ikada probali, a pravi se najlakše do sada
Hrskava a puna fila, to je Šeherzada torata koja se smatra najlepšom poslasticom ikad
Potrebno je:
2 pakovanja turskog keksa
1,5 l mleka
200g šećera
5 kesica pudinga od karamele
300g šlag kreme- umutite sa mlekom+ 300g. za dekoraciju
250g putera ili margarina
Priprema:
U mleku skuvajte 5 kesica pudinga od karamele sa šećerom. Zatim, kada se ohladi dodati mu umućen maslac. Umutiti i šlag kremu pa dodati par kašika pudingu i umutiti.
Keks staviti na dno kalupa pa preko njega staviti krem od pudinga, pa preko šlag kremu i onda opet keks i opet puding, pa šlag kremu i sve prekrijte sa folijom i ostavite da dobro odstoji.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Komentari(0)