Bila najlepša torta u Jugoslaviji, savremene žene je skroz zaboravile: Ne peče se, gotova za pola sata, kremastije nema

Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Pesak torta očara svakog na prvi zalogaj, njenom ukusu ne može da odoli apsolutno niko!

pesak torta
Shutterstock

Pesak torta je krasila trpeze u svim kućama u Jugoslaviji, a posebno su je obožavala deca. Pravi se za pola sata i to bez paljena šporeta! Ova poslastica i vrlo dekorativno izgleda, a koliko ima dobar ukus - uverite se sami!

Sastojci za ovu posebnu tortu:

Za 3 fila:

1 l mleka

Možda vas zanima:

130 g šećera

Možda vas zanima:

4 pudinga od vanile

Možda vas zanima:

200g putera sobne temperature

Možda vas zanima:

120 g prah šećera

Možda vas zanima:

150 g mlevenog keksa

Možda vas zanima:

120 g kokosa

Možda vas zanima:

170 g mlevenih oraha

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za ganaš:

50 g mlečne čokolade

50 g crne čokolade
100 ml slatke pavlake

Način pripreme:

Od litre mleka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge a ostatak mleka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mleko provri, dodajte razmućenu puding smesu, mešajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga penasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smesu. Sve zajedno dobro umutite i podelite fil na tri dela, po receptu Slatke domaćice.

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm raspredite filove, prvo plazma, pa kokos, pa na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrejte i mešajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne.

 

 

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Komentari(0)

Loading