Tajna savršenog pire krompira: Jedan sastojak ga čini super kremastim

Izvor: LS

12:00

Gastronomija 1

Pire krompir, klasik koji krasi trpeze na nedeljnim ručkovima, može brzo da postane prava zvezda obroka ako se pravilno pripremi.

krompir pire
Shutterstock

Tajna savršenog pirea leži u jednom sastojku koji možda već koristite, ali ne dovoljno velikodušno – puteru. Ne radi se samo o količini, već i o tehnici pripreme koja pire podiže na novi nivo kremastog savršenstva.

Kako do savršenog pire krompira?

Izbor krompira je ključan. Zatim, krompir uvek kuvajte u hladnoj, slanoj vodi. Ovo sprečava prekomernu apsorpciju vode, što može dovesti do lepljive teksture.  Prvi korak ka savršenom pire krompiru.

Kada je krompir skuvan, potrebno ga je brzo izgnječiti da bi bio topao. Ovde dolazi do izražaja najvažniji deo – puter. Mnogi recepti preporučuju do 115 g putera po kilogramu krompira. Ovo će pireu dati svilenkastu teksturu, a bogat ukus upotpunjen je vrućim mlekom ili slatkom pavlakom.

Tajni dodatak

Ako želite da eksperimentišete, pokušajte da zamenite deo ili ceo puter maslinovim uljem. Ovo rezultira suptilnijom, ali izuzetno aromatičnom notom.  

Ključni sastojci za najbolji pire krompir:

Kvalitetan krompir
Mnogo putera (oko 115 g po kilogramu krompira)
Toplo mleko ili slatka pavlaka
Jedno žumance za dodatnu kremastost
So po ukusu

Opciono: maslinovo ulje, beli luk, vlašac

Jednostavnim poboljšanjem svog pirea uz pomoć žumanca stvorićete novu dimenziju popularnog jela i iznenaditi svoje goste mekoćom, toplinom i bogatim ukusom.

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
zora

25.09.2024 18:16

Ne vrede tajni sastojci ako nemate dobar krompir. On mora da bude brasnjav a ne onaj beli koji bude kao plastika kad ga ugnjavis i stavis puter i mleko. Imam problema da nadjem brasnjav beli krompir ZA PIRE.