Tajna savršenog pire krompira: Jedan sastojak ga čini super kremastim
Pire krompir, klasik koji krasi trpeze na nedeljnim ručkovima, može brzo da postane prava zvezda obroka ako se pravilno pripremi.

Tajna savršenog pirea leži u jednom sastojku koji možda već koristite, ali ne dovoljno velikodušno – puteru. Ne radi se samo o količini, već i o tehnici pripreme koja pire podiže na novi nivo kremastog savršenstva.
Kako do savršenog pire krompira?
Izbor krompira je ključan. Zatim, krompir uvek kuvajte u hladnoj, slanoj vodi. Ovo sprečava prekomernu apsorpciju vode, što može dovesti do lepljive teksture. Prvi korak ka savršenom pire krompiru.
Kada je krompir skuvan, potrebno ga je brzo izgnječiti da bi bio topao. Ovde dolazi do izražaja najvažniji deo – puter. Mnogi recepti preporučuju do 115 g putera po kilogramu krompira. Ovo će pireu dati svilenkastu teksturu, a bogat ukus upotpunjen je vrućim mlekom ili slatkom pavlakom.
Tajni dodatak
Ako želite da eksperimentišete, pokušajte da zamenite deo ili ceo puter maslinovim uljem. Ovo rezultira suptilnijom, ali izuzetno aromatičnom notom.
Ključni sastojci za najbolji pire krompir:
Kvalitetan krompir
Mnogo putera (oko 115 g po kilogramu krompira)
Toplo mleko ili slatka pavlaka
Jedno žumance za dodatnu kremastost
So po ukusu
Opciono: maslinovo ulje, beli luk, vlašac
Jednostavnim poboljšanjem svog pirea uz pomoć žumanca stvorićete novu dimenziju popularnog jela i iznenaditi svoje goste mekoćom, toplinom i bogatim ukusom.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

Vranjske mantije: Pita koja se jede prstima
Južnosrpski specijalitet koji spaja mekano testo, sočan fil i miris domaće kuhinje
Komentari(1)

Ne vrede tajni sastojci ako nemate dobar krompir. On mora da bude brasnjav a ne onaj beli koji bude kao plastika kad ga ugnjavis i stavis puter i mleko. Imam problema da nadjem brasnjav beli krompir ZA PIRE.