NISU ZABORAVILI SVOJE JUNAKE: Ovih dana mnogo Srba obilazi Zejtinlik, odaju počast svojim HEROJIMA I ČIKA ĐORĐU

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Zejtinlik je srpsko vojničko groblje koje se nalazi u Solunu, i mesto koje svaki Srbin treba da poseti, posvećeno je stradanju srpske vojske tokom Prvog svetskog rata.

Zejtinlik
Shutterstock

Kada se svrati na ovo srpsko sveto mesto, prvi utisak je da Srbi nisu zaboravili svoje junake i da još uvek shvataju i poštuju cenu slobode koja je plaćena životima onih koji počivaju na Zejtinliku.  Ovde posetilaca uvek ima, za razliku od francuskog groblja koje se nalazi pored i koje Srbi takođe obilaze, Srbi da, ali Francuza je malo.

Zejtinlik je dobio naziv po turskoj reči “zejtin”, što znači ulje. U vreme Osmanskog carstva, na toj ledini se nalazila pijaca ulja, maslinovog. Iako Grci više ne koriste ovaj naziv, mi Srbi ga i dalje prepoznajemo kao mesto gde se nalazi srpsko vojničko groblje.

Tokom Prvog svetskog rata, na Zejtinliku se nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske. Nakon rata, odlučeno je da se tu sahrane ne samo Srbi koji su preminuli u bolnici, već i svi junaci, pali borci na Solunskom frontu. Groblje je preraslo u čitav kompleks grobnih mesta za srpske vojnike.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Zejtinliku je sahranjeno oko 8000 srpskih vojnika, a pored njih tu su takođe sahranjeni i francuski, italijanski, engleski i ruski vojnici.

Materijal za izgradnju groblja donet je iz Srbije, dok je Grčka besplatno ustupila zemljište. Čempresi oko grobnih mesta simbolizuju večnu stražu boraca koji su život dali za slobodu, u tuđini, daleko od domovine.

Zejtinlik je ne samo istorijsko mesto, već i mesto hodočašća za mnoge Srbe. Njegova priča je urezana duboko u srcima mnogih od nas, podsećajući nas na hrabrost i žrtvu naših predaka.

Đorđe Mihailović, čuveni čika Đorđe, bio je čuvar groblja i treća geracija čuvara srpske istorije i groblja Zejtinlik. Đorđe Mihailović je više od pola veka dočekivao i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Pokazivao im je gde su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke svih osam hiljada boraca koji su tu sahranjeni.

Prvi čuvar groblja bio je Đorđev deda, solunski dobrovoljac Savo Mihailović, Srbin iz Grblja kod Boke kotorske. Savo je čuvao groblje do svoje smrti 1928. godine, a i sam je sahranjen na Zejtinliku. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro Mihailović, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke.

Kad je Đuro umro 1961. godine, bio je sahranjen uz oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je Đorđu. Đorđe Mihailović je bio čuvar groblja do maja 2022. godine, kada je odstupio zbog narušenog zdravlja. Odlikovan je jula 2014. godine Ordenom srpske zastave drugog stepena.

Đorđe Mihailović je preminuo 2. jula 2023. godine u 96. godini. Neka mu je večna slava, a svi koji dođu da posete groblje ovih dana, odaju počast i čika Đorđu koji ostaje simbol ovog veličanstvenog mesta.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/76425/putovanja-kosovo-zemlja-nitima-vezana-za-nebo-i-svaku-srpsku-dusu/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/78658/hteli-da-nam-uniste-vekove-bogorodica-ljeviska-ranjena-lepotica-vrsnjakinja-notr-dama-paljena-i-skrnavljena-ali-i-dalje-prelepa-foto/vest

Komentari(0)

Loading