SLOBODU SMO PLATILI VEČNOM STRAŽOM NA GROBU Mozaici na kapeli urađeni su po motivima srpskih srednjovekovnih fresaka (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske

SLOBODU SMO PLATILI VEČNOM STRAŽOM NA GROBU Mozaici na kapeli urađeni su po motivima srpskih srednjovekovnih fresaka (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Zejtinlik

Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku u Solunu u čijem sklopu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

SLOBODU SMO PLATILI VEČNOM STRAŽOM NA GROBU Mozaici na kapeli urađeni su po motivima srpskih srednjovekovnih fresaka (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Zejtinlik
 

Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske. Sav materijal za izgradnju groblja došao je iz Srbije, gde je prethodno bio obrađen. Grčka je besplatno ustupila zemljište za izgradnju kompleksa od 7000 m², a sav materijal i rad na izgradnji je oslobodila carina i poreza.

 

 

Oko srpskog dela groblja posađeni su čempresi koji su tu dopremljeni kao mlade sadnice iz Hilandara da bi stvorile svojevrsnu večnu stražu palim borcima za slobodu, a mozaici na kapeli urađeni su po motivima srpskih srednjovekovnih fresaka.

 

Komentari(0)

Loading