DA ŽIVI SRPSKO SELO Strizovići planiraju da im roboti obavljaju posao u štali, opština će pomoći!

19:00

Aktuelno 0

Gornji Milanovac - Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom. U teškim vremenima mnogi od njih nisu odustali od stočarstva, poput Nenada Strizovića iz sela Brđani. Da stočarstvo nije nimalo lak posao i da zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe i sam domaćin.

stočarstvo
Foto: Rina

– U našem domaćinstvu imamo dvadeset dva grla, radi se od jutra do mraka i nije lako. Ali, nema odustajanja u posao je uključena cela porodica. Subvencije koje dobijamo od strane opštine nam dosta znače. U planu je da sledeće godine konkurišemo i za projekte koji će unaprediti našu proizvodnju, kao što je projekat pametne štale – rekao je za RINU Nenad Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima.

 

Lokalna samouprava, iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj poljoprivrede milanovačkog kraja. Agrarni budžet za narednu godinu biće kreiran u cilju da se pomogne domaćinima da osavremene svoju proizvodnju, jer, kako ističe predsednik opštine Gornji Milanovac, to je ključ uspeha i ono što je možda Srbiji danas najpotrebnije kada je u pitanju agrar.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost. To ne košta malo, ali opština je spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, možda i deo kredita, tu je naravno i IPARD fond, ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga, rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

On dodaje da će opština Gornji Milanovac nastaviti da povećava agrarni budžet i u godinama koje slede, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom, a postojećim poljoprivrednicima pomogla da uvećaju svoje prihode. Ove godine je opština opredelila 72.000.000 dinara direktnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

- Raduje me to što su do sada domaćini aplicirali za kupovinu preko trideset traktora. U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom, naglasio je Kovačević.

Izvor: Rina

Pomoć prijatelja

PRIMER PRAVOG PRIJATELJA Za pomoć oboleloj prijateljici rešio je da se odrekne najdražih stvari

Aktuelno

19:00

16 jun, 2024

Priboj – Da se tek u teškoj situaciji najbolji prijatelji prepoznaju pokazuje i primer koji stiže iz Priboja. Naime, Ani Spajić (36) prošle godine dijagnostifikovan je karcinom limfnim žlezda, a jedina nada za ovu mladu ženu jeste preskupo lečenje u Nemačkoj i potrebno je skupiti čak 300.000 evra. Njen najbolji prijatelj takođe iz Proboja, Nemanja Minić, nije ni mogao a ni želeo da sedi skrštenih ruku i odmah je rešio da koliko je u njegovoj moći pomogne drugarici.

Komentari(0)

Loading