DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije

18:00

Aktuelno 0

Jutros u 4.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije
Shutterstock

Na dan početka proleća sunce u Beogradu je izašlo u 5.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković'', piše Tanjug.

Iako su mnogi u školi učili da proleće počinje 21. marta, poslednje dve decenije proleće nam dolazi 20. marta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stručnjaci su otkrili da proleće već dvadesetak godina dolazi dan ranije zbog dve različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce.

Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

Podsećamo, u Beogradu nakon jutarnjeg slabog prizemnog mraza, tokom dana se očekuje pretežno sunčano. Vetar slab, severozapadni, uveče u skretanju na zapadni i jugozapadni.

Najniža temperatura od -1 do 2 stepena, a najviša oko 14 stepeni.

Magazin Novosti

 

osečina

Ne daj Bože nikome ovakav osećaj, ovo se ne pamti u poslednjih 40 godina: Meštani sela u Osečini danas sabiraju ogromnu štetu nakon nevremena

Aktuelno

13:00

24 jun, 2024

Nakon jakog nevremena Štab za vanredne situacije Osečina u pogodđenim delovima opštine proglašena je vanredna situacija. Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić i predsednik Skupštine opštine Svetozar Gačić od sinoć su na terenu. Ogromne štete nevreme je nanelo na stambenim, pomoćnim objektima, poljoprivredi ali i nad domaćim životinjama u selu Tuđin, Sirdija, Selu Osečini, varošici Osečina, delu sela Plužac.

Komentari(0)

Loading