DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije

18:00

Aktuelno 0

Jutros u 4.06 časova na severnoj hemisferi počelo je proleće, dok je u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela jesen.

DANAS JE PRVI DAN PROLEĆA: Evo zašto godinama dolazi dan ranije
Shutterstock

Na dan početka proleća sunce u Beogradu je izašlo u 5.40, a zaći će u 17.50, što znači da će obdanica trajati 12 časova i 10 minuta, a noć 11 sati i 50 minuta.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemljina atmosfera prividno uzdiže sunce iznad horizonta, napominju iz Astronomskog društva ''Ruđer Bošković'', piše Tanjug.

Iako su mnogi u školi učili da proleće počinje 21. marta, poslednje dve decenije proleće nam dolazi 20. marta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stručnjaci su otkrili da proleće već dvadesetak godina dolazi dan ranije zbog dve različite metode za određivanje početka i kraja godišnjih doba: meteorološke i astronomske.

Prema ovoj metodi, svaka sezona traje tri meseca.

Drugi, astronomski metod, zasniva se na astronomskim godišnjim dobima i odnosi se na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce.

Prema ovoj metodi, astronomski kalendar određuje godišnja doba prema tome kada je osa rotacije Zemlje na 23,5 stepeni u odnosu na njenu orbitu oko Sunca.

Podsećamo, u Beogradu nakon jutarnjeg slabog prizemnog mraza, tokom dana se očekuje pretežno sunčano. Vetar slab, severozapadni, uveče u skretanju na zapadni i jugozapadni.

Najniža temperatura od -1 do 2 stepena, a najviša oko 14 stepeni.

Magazin Novosti

 

Vladika Atanasije

SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

Aktuelno

16:00

4 maj, 2024

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Komentari(0)

Loading