On je dobio titulu domaćina godine u posebnoj kategoriji: Goran sa Jelice ima preko 200 garavih svinja koje daje najkvalitenije meso i odličnu pršutu
Iako su mnogi odustali od svinjogojstva zbog teške situacije, Goran Bojović iz podjeličkog sela Brezovice nije jedan od tih. On se bavi uzgojom autohtone rase moravke za koje kažu da daju najkvalitnije meso. Na njegovom imanju od četiri hektara slobodno pase oko 200 grla svinja, pa se Bojović sa pravom i zvanično ovenčao tutulom najboljeg domaćina iz svoje oblasti stočarstva za 2023. godinu i to od strane ministarstva poljoprivrede.

- Ja tu nagradu zaista nisam očekivao. Kad sam dobio poziv, otišao sam u Beograd više turistički. Međutim, iznenadio sam se kad sam čuo svoje ime u tako jakoj konkurenciji. To mi je samo dodatni podstrek da se nastavim baviti svojim poslom kao i do sada, rekao je za RINU Goran.
Poučen iskustvom iz detinjstva, Goran se odlučio na uzgoj skoro zaboravljene rase, moravki, koje živi u potpunom skladu sa prirodom. Najvažnije mu je da za svoju robu ima kupca, pa iako ova grana poljoprivrede nije u zavidnoj poziciji on uspeva da ostvari profit.
rina
- Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj. Hrane se isključivo žirom, korenjem i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju, mahom ujutru i uveče. Moravke imaju to takozvano mramorisano meso koje podrazumeva red mesa, red masti. Veprovi mogu dosatići visinu od oko 130, a svinje oko 120 kilograma. U kvalitetu mesa nema razlike, već ima samo u kvantitetu jer moravke daju do 10 odsto mesa više u odnosu na manguice, kaže Goran.
Možda vas zanima:

Ime dobila po tragičnoj sudbini srpske devojke: Ova planina u Srbiji proglašena za predeo izuzetnih odlika
U podnožju planine nalazi se i velika svetinja manastir Stjenik

Napustili grad, kupili imanje na selu i preselili se: Danijela i Nikola podno planine Jelice napravili svoj mali raj i pokrenuli sjajan biznis
Gosti sada stižu iz svih krajeva Srbije po mir i po zdavlje
Možda vas zanima:

Ime dobila po tragičnoj sudbini srpske devojke: Ova planina u Srbiji proglašena za predeo izuzetnih odlika
U podnožju planine nalazi se i velika svetinja manastir Stjenik

Napustili grad, kupili imanje na selu i preselili se: Danijela i Nikola podno planine Jelice napravili svoj mali raj i pokrenuli sjajan biznis
Gosti sada stižu iz svih krajeva Srbije po mir i po zdavlje
Možda vas zanima:

Ime dobila po tragičnoj sudbini srpske devojke: Ova planina u Srbiji proglašena za predeo izuzetnih odlika
U podnožju planine nalazi se i velika svetinja manastir Stjenik

Napustili grad, kupili imanje na selu i preselili se: Danijela i Nikola podno planine Jelice napravili svoj mali raj i pokrenuli sjajan biznis
Gosti sada stižu iz svih krajeva Srbije po mir i po zdavlje
Više mesa kod moravki nije slučajnost, jer su one nastale sredinom 19. veka u dolini Morave i to od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira, a u formiranju rase učestovao je i jorkšir, da bi se dobila ranostasnija odnosno produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće. Primećeno je da moravke čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja.
rina
Osim što svinje prodaje, on njihovo meso prerađuje pa su tako Goranove sušare svake zime prepune pršute.
- Sušenje mesa obavljamo po tradicionalnoj recepturi naših predaka. Sve ima svoj način, od podlaganja, čuvanja, vremena sušenja. Mada, ono što daje posebnu čar ovoj pršuti jeste vazduh na planini Jelici, zaključuje ovaj najbolji domaćin.

Ova deonica spojiće poznatu srpsku luku sa prestonicom: Izgradnja Dunavskog koridora ubrzaće i učiniti bezbednijim put do Kladova
Opština Kladovo poslednjih godina postaje sve popularnija i prepoznatljivija na turističkoj mapi Srbije i regiona, a od sledeće letnje sezone do ove destinacije stizaće se mnogo lakše i brže.

Od državnog službenika do najpoznatijeg užičkog berberina: Nemanja napustio siguran posao i postao mladi preduzetnik
Ovo je njegova poruka za sve koji žele isto

DA LI TRGOVCI BRIŠU DATUME NA PROIZVODIMA I STAVLJAJU NOVE? Evo šta da radite ako SUMNJATE da je HRANA POKVARENA!
Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji

Danas slavimo Srđevdan! Jednu stvar danas nikako ne radite!
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan.

Sutra slavimo Srđevdan! Veruje se da na ovaj dan 1 stvar nikako ne smete da radite, strog običaj kaže da inače...
Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave krsnu slavu posvećenu Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu
Komentari(0)