KOLIKO KOŠTA MRSNA, A KOLIKO POSNA TRPEZA ZA SLAVU? Srbi su se izjasnili koja je definitivno skuplja i zašto

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Krsna slava za većinu Srba predstavlja najvažniji događaj u godini. Uprkos cenama, domaćini neće štedeti svoje novčanika kada se radi o pripremi slave

KOLIKO KOŠTA MRSNA, A KOLIKO POSNA TRPEZA ZA SLAVU? Srbi su se izjasnili koja je definitivno skuplja i zašto
Foto: Rina

Odluka o tome da li će slava biti posna ili mrsna može zavisiti od mnogo faktora, uključujući verska uverenja, tradiciju porodice i individualne preference.

Po rečima sv. apostola Pavla, hrišćanska porodica je mala crkva. I kao što je svaki hrišćanski hram posvećen jednom svetitelju, koga slavi kao svoga zaštitnika, tako se i srpske porodice stavljaju pod okrilje jednog svetitelja, kome se, kao svome molitveniku obraćaju i koga, kao zaštitnika porodice, poštuju i redovno, s kolena na koleno, sa oca na sina, svake godine slave.U zavisnosti da li krsna slava pada u vreme posta ili ne, slave se dele na mrsna i posne.

Pitanje koje često postavljaju domaćini pripremajući se za ovaj praznik je da li je slavlje posne slave skuplje ili je ipak mrsna slava finansijski zahtevnija? Tako smo i mi na našoj Fejsbuk stranici pitali naše pratioce da li ih, prema njihovoj računici, više košta posna ili mrsna slava.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posna slava, koja se obeležava uz jela bez namirnica životinjskog porekla, često može biti finansijski prihvatljivija. Međutim, riba je uvek bila skuplja i sa višim cenama od cena mesa, tako da se zbog toga uglavnom smatra da se veći trošak pravi kada je posna slava u pitanju.

"Posna, znam iz iskustva nama je sveti Nikola posna slava, a bratu sveti Jovan mrsna svake godine preračunamo, posna naša je uvek skuplja i komplikovanija"

"Mi slavimo poslu slavu, riba je jako skupa a i posni kolaci ne mogu da se naprave bez dobrih sastojaka. Skupa je i mrsna slava za primanja pošto ni meso nije jeftino", bio je drugi komentar.

S druge strane, mrsna slava, koja podrazumeva korišćenje mesa i mlečnih proizvoda, može biti skuplja zbog viših cena mesa i pratećih namirnica. Cena mesa varira u zavisnosti od vrste, kvaliteta i količine koja je potrebna za pripremu tradicionalnih jela za slavu. Troškovi mrsnih jela mogu biti značajni, posebno ako se priprema za veći broj ljudi.

"Mrsna slava je skuplja. Prasetina, jagnjetina, piletina, mleveno meso za sarmu kad sabereš izađe mnogo skuplje od ribe", bio je komentar gospođe koja slavi mrsnu slavu.

"Skoro isto mada je posna slava malo teža za spremiti. Jer sve mora biti toplo i spremljeno tik pred slavu", bio je jedan od komentara.

Ipak, ovi troškovi zavise od mnogih faktora, uključujući dostupnost, lokalne cene namirnica i specifične recepte koje domaćini žele da pripreme za svoju slavu. Takođe, postoji i mogućnost da se finansijski uticaj izjednači jer se u nekim slučajevima posna jela mogu pripremiti uz pristupačnije sastojke, dok mrsna jela mogu biti manje skupa ako se pametno planira izbor mesa i pratećih namirnica.

"To što vi spominjete za moj rezon je rasipanje. Na dan slave se okupe najbliži, deca, rodtelji, braća, sestre sa porodcama i niko više. Obeleži se taj dan a najbitnije je osveštavanje slavskog kolača, žita, sveće i vina u crkvi ili kod kuće ako sveštenik dođe", bio je jedan od komentara koji je imao i najviše lajkova.

Naposletku, trošak posne ili mrsne slave može varirati i biti subjektivan, zavisno od dostupnosti namirnica i budžeta domaćina. Važno je pažljivo planirati i prilagoditi slavu prema svojim mogućnostima i željama, kako bi proslava bila dostojna i radosna bez obzira na vrstu hrane koja se servira.

plivanje

Čovek koji snagom svoje volje ruši sve granice: Lazar iz Čačka vidi samo dva odsto ali sprema se za takmičenje u Engleskoj, svako jutro pliva i to preporučuje svima

Aktuelno

10:00

19 jun, 2024

Kupališna sezona na gradskim bazenimau Čačku već je počela, a to je iskoristio i poznati paratriatlonac iz grada na Moravi, koji se priprema za takmičenje u triatlonu u Engleskoj. Lazar Filipović je momak, koji snagom svoje čelične volje ruši sve predrasude i barijere i to sa svega dva odsto vida. Ono što je važno za dobru kondiciju, kako ovaj paratriatlonac ističe, pre svega jeste trening, a posebno naglašava benefite plivanja kao prve jutarnje aktivnosti.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading