PRASIĆI OPET POSKUPLJUJU PRED NOVU GODINU: Evo koliko sada košta kilo žive vage i kada možemo da očekujemo smirivanje tržišta
Cene svinjskog mesa mogle bi da se smire tek početkom 2024. godine, tvrde proizvođači i predstavnici mesne industrije. Prognoze Narodne banke Srbije da će cene svih kategorija imati umereni rast i u poslednjem kvartalu već se ostvaruju jer je otkupna cena prasadi ponovo stigla do 500 dinara za kilogram.

To je isti iznos kao i pred uskršnje praznike, kada je takođe vladala velika tražnja jer je ponuda bila mala. Poznavaoci tržišta ističu da je proizvođačima neisplativo da prasiće uvoze iz inostranstva, jer je i na drugim tržištima cena visoka.
– Prasadi nema i to je problem. Afrička kuga je dodatno smanjila stočni fond. I u drugim zemljama je slično tako da je i uvoz skup. Zbog toga imamo visoku cenu sirovine, ali i onu u maloprodaji koja se formira na osnovu „žive vage” – kaže Vukoje Muhadinović, direktor jedne industrije mesa.
Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a za razliku od njih nešto niža bila je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Za prasad je dominirala cena od 500 dinara po kilogramu, dok su tovne svinje u zavisnosti od regiona koštale od 220 do 265 dinara po kilogramu.
– Ako zanemarimo sve ove faktore, rast cena mesa karakterističan je za ovo doba godine. Ono uvek poskupljuje u decembru, ali ovoga puta to neće biti drastičan rast. Zato što je ono ove godine dosta skuplje nego prošle i sigurno više od inflacije – kaže naš sagovornik.
Proizvođačka cena svinjskog buta po računici proizvođača sa uračunatim porezom trenutno je oko 650 dinara. Potrošači ovu kategoriju svinjetine plaćaju i do 1.000 dinara za kilogram, što ponovo nameće pitanje kolike su zarade trgovaca i mesara.
– Mi kao proizvođači trenutno ne osećamo pad prometa jer je vreme slava, idu novogodišnji praznici, Božić… Verovatno će se to sve promeniti negde sredinom januara – ističe Muhadinović.
(Politika)

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)