PRASIĆI OPET POSKUPLJUJU PRED NOVU GODINU: Evo koliko sada košta kilo žive vage i kada možemo da očekujemo smirivanje tržišta
Cene svinjskog mesa mogle bi da se smire tek početkom 2024. godine, tvrde proizvođači i predstavnici mesne industrije. Prognoze Narodne banke Srbije da će cene svih kategorija imati umereni rast i u poslednjem kvartalu već se ostvaruju jer je otkupna cena prasadi ponovo stigla do 500 dinara za kilogram.
                                To je isti iznos kao i pred uskršnje praznike, kada je takođe vladala velika tražnja jer je ponuda bila mala. Poznavaoci tržišta ističu da je proizvođačima neisplativo da prasiće uvoze iz inostranstva, jer je i na drugim tržištima cena visoka.
– Prasadi nema i to je problem. Afrička kuga je dodatno smanjila stočni fond. I u drugim zemljama je slično tako da je i uvoz skup. Zbog toga imamo visoku cenu sirovine, ali i onu u maloprodaji koja se formira na osnovu „žive vage” – kaže Vukoje Muhadinović, direktor jedne industrije mesa.
Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama mačvanskog regiona, a za razliku od njih nešto niža bila je cena tovnih svinja, kao i u južnobanatskom i šumadijskom regionu. Za prasad je dominirala cena od 500 dinara po kilogramu, dok su tovne svinje u zavisnosti od regiona koštale od 220 do 265 dinara po kilogramu.
– Ako zanemarimo sve ove faktore, rast cena mesa karakterističan je za ovo doba godine. Ono uvek poskupljuje u decembru, ali ovoga puta to neće biti drastičan rast. Zato što je ono ove godine dosta skuplje nego prošle i sigurno više od inflacije – kaže naš sagovornik.
Proizvođačka cena svinjskog buta po računici proizvođača sa uračunatim porezom trenutno je oko 650 dinara. Potrošači ovu kategoriju svinjetine plaćaju i do 1.000 dinara za kilogram, što ponovo nameće pitanje kolike su zarade trgovaca i mesara.
– Mi kao proizvođači trenutno ne osećamo pad prometa jer je vreme slava, idu novogodišnji praznici, Božić… Verovatno će se to sve promeniti negde sredinom januara – ističe Muhadinović.
(Politika)
            DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
            Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
            Sutra slavimo Prepodobnog Ilariona Velikog: Svetac koji je molitvom rasterao demone
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Prepodobnog Ilariona, bio je uvažavan ne samo od hrišćana nego i od neznabožaca.
            Danijela i Nikola podno planine napravili mali raj: Kod njih po lek dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije
Bračni par Munitlaković podno planine Jelice pokrenuo je biznis koji je sve cenjeniji kod nas i u svetu.
            Ako na Zadušnice ne odete na groblje, obavezno izgovorite ovu molitvu: Pomolite se za spas duša pokojnika, evo šta treba da uradite
Prema učenju Crkve, na Mitrovske zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.
                
            
Komentari(0)