Srbin izbacio detaljnu računicu i evo koliko treba da se stavi u KOVERTU ZA SVADBU: Ovoliko se OČEKUJE OD KUMA, a ni oni koji nisu bliski s mladencima ne prolaze JEFTINO

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Večna nedoumica, kad stigne pozivnica za svadbu, jeste koliko je novca dovoljno staviti u kovertu kao poklon. Nekome je 50 evra previše, a nekome minimum. Evo kako izgleda jedna od računica za kovertu za venčanje, a zavisi od toga koliko ste bliski s mladencima.

svadba
Printscreen Youtube / Moja Happy Muzika

Postoji nepisani cenovnik za sve one domaće običaje na kojima je parola “daj koliko daš”, a zapravo su sume vrlo precizno određene.

"Koliko novca da dam, a da se ne osramotim", mnogima se vrti po glavi, pa i jednom Srbinu koji je javno zatražio savet.

"Nekada je običaj bio 100 eura, ali to je bilo davno, a inflacija udarila. Koliko se sad nosi u koverti? Beograd je u pitanju", upitao je on. Ubrzo su usliedili najrazličitiji odgovori, među kojima je bilo šaljivih, ali i onih vrlo logičnih.

"Stavi 500, neka ide život", glasio je prvi, a zatim su se nadovezali ostali. Jedan od njih dobio je najviše lajkova.

Nezvanični cenovnik srpske svadbe izgleda otprilike ovako i može da varira od grada do grada, ali pred vama je onaj najskuplji, prestonički.

Pripremanje svadbe za mladence je postao biznis

Osnovica je 50 evra po osobi, a onda na to dodajte sledeće:

blizak si s mladencima: dodaj 50 eura,

kum si: dodaj 50 eura minimalno,
bogat si: dodaj 50 eura,
želiš da svi znaju da si bogat: dodaj 100 eura
jako siromašan: dodaj manje od 50 eura ili smisli izgovor da ne ideš.

"Pripremanje svadbe u Srbiji za mladence je postao biznis. Gleda se uloženo i dobijeno, što je jako jadno. Stavi koliko si u mogućnosti i koliko misliš da je u redu", komentarisao je drugi Srbin.

"Minimum koliko možeš platiti je onoliko koliko mladenci daju za tebe - cena stolice, tj. hrane, tako da im nisi trošak", savetovao je treći.

"Meni je 50 eura po 'stolici' u redu. Znači moja žena i ja kad idemo dajemo 100 eura. Kada smo išli kod rodbine svi kao porodica, pošto nas je bilo više, računali smo svi po 50 eura u jednu kuvertu i to je to. Mislim da je to sasvim u redu. Ako je do novca problem onda nisu trebali ni da zovu", glasio je još jedan od komentara.

Naravno, pravi domaćini i prijatelji zovu vas na svadbu da se zajedno proveselite ali ovakvi narodski cenovnici i služe kako bi pored ića i pića, i gosti, ali i mladenci znali kako da se prebroje i šta otprilike da očekuju.

Svekrvina sveska

"Ja sam iz malog mesta i kod nas postoji jedno nepisano pravilo da roditelji mladenaca, najčešće mladoženjina mama uredno zapisuju sve poklone u neku svesku, da se zna koliko je ko dao. Razlog nije maliciozan nego, recimo, moja mama ima tri sestre, inače imamo veliku familiju, stalno je neka svadba i zapisuje se ko je šta doneo da se ne bi desilo da mi odemo kod nekoga ko je nama dao, primera radi 200 evra i osramotimo se sa nekom manjom cifrom. Posebno što svuda idemo čoporativno pa i nije svejedno da ti sedne nas petoro iz jedne kuće, a ponesemo 50 evra", napisala je Dragica (33) iz Šumadije.

Običaj bitniji od para

"U mom selu na istoku Srbije se do skoro na razglas govorilo ko je koliko dao. Više se to ne radi, niti se toliko često prave svadbe pod šatorima ali i dalje se čuva običaj važniji od para. Moj tata, recimo, tačno zna i pamti na kojim svadbama je on bio i kada se ja budem ženio na moju svadbu će zvati sve te ljude, njegove prijatelje koje ja maltene i ne poznajem, ali to je po njemu redu. I tako dok ti pozoveš njegove goste, svoje goste, ženine goste - na kraju te svadbe kod nas u kraju mogu da imaju i nekoliko hiljada ljudi i to je opšta fešta. Ako neko kojim slučajem ne bude pozvan, ako ga zaboraviš ti posle bukvalno moraš da se pereš kako znaš i umeš da ga nisi namerno izostavio, ozbiljne svađe izbijaju" kaže Aleksandar (29).

A šta vi mislite, koliko je dovoljno novca staviti u kovertu?

(blic)

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading