TRADICIONALNO SLAVSKO ŽITO se sprema ISKLJUČIVO na ovaj način: Po ovom STARINSKOM RECEPTU pravile su ga SRPSKE DOMAĆICE pre mnogo decenija

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Priprema žita, odnosno koljiva za slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.

slavsko žito sa medom i bademima
Shutterstock

Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.

Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.

Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer

Potrebno:

dubok lonac

2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad

Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto.

Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.

Postupak:

Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.

Uzimamo dublji lonac,  u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora.
Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.
Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm

Ovde se se sad postavlja pitanje, a da li može šerpa? Ne može.

Zašto, ne bih znala stručno da vam objasnim. To već spada u domen, recimo termodinamike ili tako nešto.

Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.

Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.

Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.

Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.

Završni proces pripreme slavskog žita

Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.

Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.

Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.

Pšenicu meljete:

na mašini za mlevenje mesa
u blenderu
u secku (manje količine)

Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.

Prijatno!

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading