TRADICIONALNO SLAVSKO ŽITO se sprema ISKLJUČIVO na ovaj način: Po ovom STARINSKOM RECEPTU pravile su ga SRPSKE DOMAĆICE pre mnogo decenija
Priprema žita, odnosno koljiva za slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.

Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.
Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.
Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer
Potrebno:
dubok lonac
2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad
Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto.
Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.
Postupak:
Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.
Uzimamo dublji lonac, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora.
Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.
Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm
Ovde se se sad postavlja pitanje, a da li može šerpa? Ne može.
Zašto, ne bih znala stručno da vam objasnim. To već spada u domen, recimo termodinamike ili tako nešto.
Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.
Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.
Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.
Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.
Završni proces pripreme slavskog žita
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.
Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.
Pšenicu meljete:
na mašini za mlevenje mesa
u blenderu
u secku (manje količine)
Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.
Prijatno!

Ovaj miris bubašvabe preziru iz dna duše! Čim ga osete, beže kao ĐAVO OD KRSTA - i to zauvek
Evo proverenih saveta i trikova koji su pomogli mnogima da bubašvabe nestanu zauvek!

Sutra obeležavamo Svetog Dionisija Areopagita - svetitelja koji je mnogima uslišio molitve! Veruje se da će se dogoditi čudo ako uradite jednu stvar!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju Svetog Dionisija Areopagita — hrišćanskog svetitelja koji se ubraja u jednog od sedamdeset manjih apostola — brižnog oca i poštenog građanina Atine koga su svi voleli.

Negujte ga ovako i bendžamin će biti visok, zdrav i bujan: Prelepa "uplakana smokva" nije zahteva, a čini dom otmenim
Bilo da ih birate zbog estetike ili želje da u dom unesete malo prirode, kućne biljke su jednostavan način da svaki prostor deluje življe, skladnije i luksuznije! Kažu da kuća u kojoj fikus buja ima zdravu, smirenu atmosferu i stabilnu energiju, a bendžamin je najpoznatiji.

Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.

Sutra obeležavamo Svetog Kiprijana i Justinu : Pomolite se protiv zlih sila i vradžbina
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave sveštenomučenika Kiprijana i Justinu devicu.
Komentari(0)