TRADICIONALNO SLAVSKO ŽITO se sprema ISKLJUČIVO na ovaj način: Po ovom STARINSKOM RECEPTU pravile su ga SRPSKE DOMAĆICE pre mnogo decenija
Priprema žita, odnosno koljiva za slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.
![slavsko žito sa medom i bademima](/data/images/2022-05-05/27102_zito-slava_f.jpg?timestamp=1698966000)
Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.
Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.
Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.
Možda vas zanima:
![PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu](/data/images/2022-01-06/18154_shutterstock-575309539_f.jpg)
PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
![RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala](/data/images/2022-11-18/40694_kraljica-draga-11-1_f.jpg)
RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
Možda vas zanima:
![PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu](/data/images/2022-01-06/18154_shutterstock-575309539_f.jpg)
PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
![RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala](/data/images/2022-11-18/40694_kraljica-draga-11-1_f.jpg)
RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
Možda vas zanima:
![PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu](/data/images/2022-01-06/18154_shutterstock-575309539_f.jpg)
PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
![RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala](/data/images/2022-11-18/40694_kraljica-draga-11-1_f.jpg)
RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
Sastojci:
Možda vas zanima:
![PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu](/data/images/2022-01-06/18154_shutterstock-575309539_f.jpg)
PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
![RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala](/data/images/2022-11-18/40694_kraljica-draga-11-1_f.jpg)
RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
Možda vas zanima:
![PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu](/data/images/2022-01-06/18154_shutterstock-575309539_f.jpg)
PRIPREMITE NAJLEPŠE SLAVSKO ŽITO: Biće najukusnije ako ga spremite po starom srpskom receptu
Prvo što svaka domaćica posluži gostima na slavi jeste slavsko žito. Još od davnina ono je jedan od onih neizostavnih simbola krsne slave. Žito je simbol večnog života i vaskrsenja, jer posejana zrna pšenice donose novi život, zbog čega sveštenik osvećuje slavsko žito.
![RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala](/data/images/2022-11-18/40694_kraljica-draga-11-1_f.jpg)
RECEPT SPECIJALITETA KRALJICE DRAGE Evo šta je za slavu žena Aleksandra Obrenovića sama spremala
Iako se veruje da je kraljica slabo jela, imala je dobar ukus i svake godine se sama pripremala ključnu stvar za slavu.
1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer
Potrebno:
dubok lonac
Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto.
Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.
Postupak:
Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.
Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.
Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm
Ovde se se sad postavlja pitanje, a da li može šerpa? Ne može.
Zašto, ne bih znala stručno da vam objasnim. To već spada u domen, recimo termodinamike ili tako nešto.
Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.
Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.
Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.
Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.
Završni proces pripreme slavskog žita
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.
Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.
Pšenicu meljete:
na mašini za mlevenje mesa
u blenderu
u secku (manje količine)
Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.
Prijatno!
![dragačevo](/data/images/2024-07-26/95415_1721902384-lucani-savremena-trafostanica-fotorina-2_f.jpg)
Sijaće Dragačevo kao Las Vegas: Postavljaju se savremene trafo-stanice u Lučanima koje će osvetliti tunele na auto-putu ali i čitav kraj, poslednje čudo tehnike biće ugrađeno
Visoke temperature koje danima unazad pokoravaju Srbiju nisu omele vredne neimare koji rade na izgradnji deonice auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege da svoje poslove privode kraju. Trenutno je u toku elektrifikacija, a nove trafostanice vredne više od 700 miliona dinara osvetliće tunele kroz planinu Jelicu, Munjino brdo i Laz, ali i pola Dragačeva.
![arilje](/data/images/2024-07-26/95412_17219094251721567993-arilje-nevreme-vanredna-situacija-fotorina1_f.jpg)
Kuće potpuno odsečene od sveta, potopljeni podrumi: Preteško stanje u Arilju nakon nevremena, na teritoriji čitave opštine proglašena vanredna situacija
Nakon što je usled katastrofalnih posledica nevremena proglašena u šest mesnih zajednica, danas je na čitavoj teritoriji opštine Arilje proglašena vanredna situacija. Ogromna šteta pričinjena je na putnoj infrastrukturi, a pojedina domaćinstva su odsečena od sveta.
![paradajz](/data/images/2024-06-04/89738_shutterstock-112920823_f.jpg)
Jedino uz pomoć sledeće cake možete provaliti da li je paradajz pun hemije: Dobro obratite pažnju na ovaj njegov deo
Paradajz sadrži nebrojano mnogo vitamina i minerala koji su neophodni našem telu, ali samo ako je prirodno gajen...
![Alarmantni podaci: Nakon prvog upisnog roka na samo četiri fakulteta u Beogradu popunjena sva mesta](/data/images/2022-09-01/35741_untitled_f.jpg)
Alarmantni podaci: Nakon prvog upisnog roka na samo četiri fakulteta u Beogradu popunjena sva mesta
Nakon prvog upisnog kruga u junu, na svega četiri fakulteta Univerziteta u Beogradu bila su popunjena sva budžetska i samofinansirajuća mesta. Ove godine, za razliku od prošle kada su na čak sedam beogradskih fakulteta bila popunjena sva mesta, primetan je blagi pad upisa na fakultete, i to ne samo u glavnom gradu.
![cveće](/data/images/2024-06-09/90281_cvece-shutterstock-1749479612_f.jpg)
TAJNA PROFESIONALNIH CVEĆARA: Jednom mesečno u vodu sipajte OVAJ SASTOJAK i sobno cveće će cvetati tokom čitave godine
Najvažnije je ispoštovati jedno bitno pravilo kada cveće zalivate sa ovim specijalnim sastojkom
Komentari(0)