TRADICIONALNO SLAVSKO ŽITO se sprema ISKLJUČIVO na ovaj način: Po ovom STARINSKOM RECEPTU pravile su ga SRPSKE DOMAĆICE pre mnogo decenija
Priprema žita, odnosno koljiva za slavu u svim krajevima Srbije je ista – kuvanu pšenicu trebalo bi pomešati sa šećerom i orasima, i dodati arome koje će nezaobilaznom delu slavske trpeze dati neodoljiv ukus.

Slavsko žito je tradicija i kao takva važnija stavka nego cela slavska trpeza počevši od kolača, pite do slične stvari.
Priprema žita može da bude komplikovana, ako stvari tako postavimo. Može da bude i veoma jednostavna, te vam u nastavku ostavljamo recept kako na veoma jednostavan i brz način da pripremite slavsko žito.
Ovo je tradicionalni način pripreme žita, baš onako kako su ga pripremale srpske domaćice pre mnogo decenija.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Sastojci:
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
Možda vas zanima:

Recept za slavsko žito sa tri tajne: Domaćice ga prenose sa kolena na koleno, jedan od najstarijih recepata
Ovaj recept se smatra jednim od najstarijih i domaćice ga prenose s kolena na koleno

VAŽNO JE ZNATI Evo šta treba uraditi sa preostalim žitom nakon slave
Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod.
1/2 kg pšenice bjelice
300-500 g šećera
300-500 g mlevenih oraha
vanilin šećer
Potrebno:
dubok lonac
2 peškira za kupanje (plažu) ili tanja ćebad
Količine se mogu menjati po potrebi, ako volite slađe dodaćete više šećera i obrnuto.
Isto je i sa orasima, probajte šta ste napravili, pa dozirajte po ukusu.
Postupak:
Pšenicu ćemo oprati i očistiti od nečistoća.
Uzimamo dublji lonac, u koji staje pšenica i ostaje još toliko praznog prostora.
Sipamo pšenicu i nalijemo hladnom vodom.
Važno: ako nismo dobro očistili pšenicu, sada će isplivati po površini ljuskice i ostale slične stvari, vreme je da to uklonimo.
vode treba da bude više od pšenice jedno 4-5 cm
Ovde se se sad postavlja pitanje, a da li može šerpa? Ne može.
Zašto, ne bih znala stručno da vam objasnim. To već spada u domen, recimo termodinamike ili tako nešto.
Lonac sa pšenicom stavljamo na ringlu, poklopljen, ali ne 100%. Najbolji je poklopac sa otvorom. Kada voda provri, potrebno je da vri onako pošteno, ne najjače, ali jako.
Ostaviti da vri oko 45-50 minuta.
Pogledati s vremena na vreme, ako je potrebno dodavati vodu. Potrebno je da uvek ostane vode oko 2 cm ili 2 prsta, kako vam draže, više od nivoa pšenice.
Posle 40- 45 minuta sklonite lonac sa šporeta.
Završni proces pripreme slavskog žita
Uzmete jedan peškir za plažu, rastvorite ga i stavite lonac na sredinu i dobro ga umotate. Možete staviti par većih gumica da se to drži. Važno je čvrsto umotati, da drži toplotu. Sada to uraditi i sa drugim peškirom. Ostaviti tako umotan lonac sa pšenicom da stoji 12-15 sati.
Kada sutradan odmotate lonac, videćete da je pšenica nabubrela i upila svu vodu, spremna je za mlevenje.
Postoji varijanta, da u početku, dok se ne izveštite, ostavite malo više vode pre umotavanja. To je svakako sigurna varijanta. Ta voda će ostati pri dnu, tako da tu pšenicu koja je ostala malo natopljena stavite na cediljku, dok meljete ostatak i sve će biti u redu.
Pšenicu meljete:
na mašini za mlevenje mesa
u blenderu
u secku (manje količine)
Samlevenu pšenicu zamesite sa šećerom i orasima i ukrasite prah šećerom i jezgrom oraha. To je to. Uopšte nije komplikovano a dopašće se i Vama i vašoj porodici da jedu žito koje ste vi sami pripremili. Još više ako u pripremu uključite celu porodicu.
Prijatno!

Bebi-bum u Kragujevcu: Za jedan dan rođeno 10 beba, grad na Lepenici bogatiji za sedam dečaka i tri devojčice
Divne vesti stižu iz kragujevačkog porodilišta, u kom je tokom prethodna 24 sata rođeno ukupno deset beba.

Spas za vrele dane: Počinje sa radom bazen u Ljigu, ulaznica 500 dinara za odrasle a suncobran i ležaljke ove godine su - besplatni
Sitno se odbrojava do zvaničnog početka leta, a za najtoplije godišnje doba sve je spremno i u Ljigu jer od četvrtka 19. juna 2025. godine počinje sa radom bazen u ovoj opštini.

Ne diraj me - ne diram te: Ovo je najvažnije pravilo kojim se rukovode opasni gmizavci, zabeležena najezda zmija u Čačku
Visoke temperature i sve češći izleti građana u prirodu doveli su do učestalijih susreta sa zmijama širom Srbije, što kod mnogih izaziva strah. Ipak, kako ističu stručnjaci, panika je nepotrebna jer zmije ne napadaju prve, a pravilnim ponašanjem moguće je izbeći svaki incident.

Našli smo ubedljivo najlepšu maturantkinju u Srbiji, o ovoj mladoj dami bruji cela zemlja: Izdominirala u stilu boginje, tako nešto nije viđeno do sada kod nas
Društvene mreže bruje i prelepoj Aleksandri - nefromalnu su je proglasili da jednu od najlepših maturantkinji ne samo za ovu školsku godinu, već i u protekloj deceniji!

Danas slavimo Svetog Doroteja: Verovanje nalaže da pomognete uvek onima kojima je pomoć potrebna
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava svetog sveštenomučenika Doroteja.
Komentari(0)