MNOGI NE ZNAJU KOLIKU GREŠKU PRAVE Ove namirnice često čuvamo u frižideru, a to zapravo nije ispravno
U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru.

Hlađenje nekih namirnica može da promeni njihov ukus, da smanji njihov nutritivni kvalitet ili da ubrza njihov proces kvarenja.
U nastavku vam predstavljamo namirnice koje nikada ne smemo da držimo u frižideru:
Možda vas zanima:

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Možda vas zanima:

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Možda vas zanima:

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.

OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Hleb
Ako ga držite u frižideru, on se brže suši. I na kraju jedete suvi hleb. Umesto toga, držite ono što ćete jesti u roku od četiri dana na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite.
Krompir
Hlađenje negativno utiče na ukus krompira, pa ga je najbolje čuvati u papirnim kesama. Zapamtite, plastične kese obezbeđuju vlagu i ubrzavaju proces propadanja.
Voće poput…
Avokado, jabuke, banane, citrusi, bobičasto voće, breskve, kajsije i nektarine treba čuvati van frižidera. Hlađenje ovog voća će dovesti do gubitka ukusa i teksture. Međutim, možete da ohladite ovo voće 30 minuta pre jela ako želite lepši zalogaj.
Shutterstock
Pomorandžu, limun i limetu čuvajte na sobnoj temperaturi na kuhinjskom pultu. Samo pazite da ne budu previše blizu.
Takođe, ne čuvajte nezreo avokado u frižideru, ali već zreo ili isečen avokado može da se ohladi.
Crni luk
Najbolji način za čuvanje luka je u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu, dalje od krompira. Krompir ima tendenciju da oslobađa vlagu koja će ubrzati truljenje luka.
Paradajz
Paradajz gubi ukus i postaje kašast kada se čuva u frižideru. Međutim, da bi paradajz brže sazreo, čuvajte ga van frižidera u papirnoj kesi. Kada sazre, trajaće oko tri dana.
Kečap, soja sos
Zahvaljujući sirćetu i konzervansima, kečap i soja sos će biti sasvim u redu bez hlađenja, čak i nakon što su otvoreni.
Žitarice
Vaše jutarnje žitarice će biti sasvim u redu i van frižidera.
unsplash.com
Ulja
Skoro sva ulja su bezbedna za skladištenje na sobnoj temperaturi. Ako ulje ima manji sadržaj zasićenih masti, kao što je šafranovo ili suncokretovo, imaće koristi od čuvanja na hladnom, pa ga čuvajte u tamnom ormariću ili na vratima frižidera. Jedina ulja koja morate da čuvate u frižideru su ulja na bazi orašastih plodova.
Kafa
Svi znate ovo. Kafa je najbolja kada se čuva u hermetički zatvorenoj posudi. U stvari, hlađenje kondenzuje kafu i smanjuje njen ukus.
Kiseli krastavčići
Sa visokim sadržajem konzervansa, kiseli krastavci će ostati sveži van frižidera. Čuvajte ga na otvorenom prostoru, tako da se vazduh može kretati oko njega.
Dinja
Jednom ohlađena, ima tendenciju da se razgrađuje i postane zrnasta. Da bi aroma ostala netaknuta, dinje treba čuvati na sobnoj temperaturi. Međutim, nakon sečenja, dinju treba čuvati u frižideru tri do četiri dana.
Med
Hlađenje će uzrokovati da se slatki med stvrdne. Zato ga treba čuvati na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti.
Shutterstock
Koštunjavo voće
Koštunjavo voće poput breskve, trešnje i šljive nisu baš dobri prijatelji sa frižiderom, pa je najbolje da ih držite po strani u kuhinji dok ne sazre i budu spremni za jelo.
Beli luk
Hlađenje smanjuje ukus belog luka i utiče na njegov životni vek. Rashlađeno okruženje zapravo može izazvati razvoj buđi. Čuvajte beli luk u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.
Začini
Mleveni začini ne zahtevaju nikakvo hlađenje.
Orašasti plodovi i suvo voće
Nema potrebe da ih hladite. Orašasti plodovi će bi sasvim dobro i na hladnom, tamnom mestu.
Paprike
Bilo da su crvene, zelene, žute, pa čak i čili paprike, biće sasvim u redu bez ikakvog hlađenja. Čuvajte ih u papirnoj kesi na hladnom mestu.

Evo zašto je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika kod Srba: Ko ustane pre zore i pomoli se OVIM rečima, tom uspeh ne gine
Upravo od Vidovdana 1389. godine počinje verovanje da su Srbi nebeski narod, a sve je počelo od kneza Lazara

Sutra je VIDOVDAN - praznik koji otvara oči: Ujutru obavezno obratite pažnju na ovo, jer se smatra da Bog svakom od nas šalje poruku
"Kakvi smo na VIDOVDAN, takvi ćemo biti do kraja godine," kaže srpski narod koji veruje da Vidovdan otvara oči i da na ovaj dan vidimo ono što nam je inače skriveno

Pospite ovaj jeftini prah po dvorištu: Zmije ga ne nikako ne podnose i obilaziće vas u širokom luku
Može se koristiti kao proizvod za ličnu negu ili sredstvo za čišćenje

10 VRSTA BILJAKA KOJE SE POSADE JEDNOM I CVETAJU NAREDNIH 10 GODINA: Bez okopavaja, plevljenja i negovanja
Toplo vreme je već pokrenulo cvetanje i bujanje prirode, dok nam priroda poručuje da je vreme za baštovanstvo

Prelepo cveće za jun i jul koje voli sunce! Cvetaće i kad ga malo zanemarite, terasa će uvek biti raskošna i jarka!
Leto je sezona kada cveće može zasijati u punom sjaju, ali samo ako odaberete vrste koje dobro podnose visoke temperature i direktno sunce
Komentari(0)