Danas je Međunarodni dan porodice: Koliko je ova zajednica važna za sreću pojedinca?

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Prvi put je obeležen 15. maja 1994. godine.

Danas je Međunarodni dan porodice: Koliko je ova zajednica važna za sreću pojedinca?
Printscreen/Facebook

Istraživanja pokazuju da korist ide dvosmerno: srećni i zadovoljni su i oni koji primaju, ali i oni koji daju ljubav i podršku.

Iako se u poslednjih 30 godina tradicionalna porodična jedinica značajno promenila i razvila, njen značaj je ostao isti.

Danas je Međunarodni dan porodice, koji je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija, 1993. godine, sa željom da istakne važnost porodičnog života. Prvi put je obeležen 15. maja 1994. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Porodica, kao osnovna jedinica društva, zahteva zaštitu, pomoć i podršku od svojih članova, ali i društva, jer jedino na taj način svako pojedinačno može dati svoj optimalni doprinos zajednici u kojoj živi, piše atvbl.

Ujedinjene nacije su i formalno zaštitile porodicu putem Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Deklaracije o društvenom napretku i razvoju, te Konvencije o ukidanju svih oblika diskriminacije protiv žena.

Danas je Međunarodni dan porodice: Koliko je ova zajednica važna za sreću pojedinca? Profimedia
 

Međunarodni dan porodice obeležava se na različite načine širom sveta: kroz programe koji su usmjereni ka pružanju podrške porodici, različite organizovane događaje i koncerte.

Ciljevi obeležavanja ovog dana su postizanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, dijeljenje kućnih obaveza i dužnosti, zaštita porodice i pomoć pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici.

Zdrava porodica je utočište i mirna luka za beg od svega. Ovo je posebno značajno kada se susretnete sa problemima, jer porodica nudi sigurnost i podršku kada stvari ne idu sjajno. Studije su pokazale da kvalitetno provedeno vreme sa porodicom može da pomogne u redukciji stresa.

Setite se samo koliko vam prija da provodite vreme sa bliskim i voljenim ljudima, kada pred vas život stavi brojne izazove.

Članovi zdrave porodice imaju osećaj uzajamnosti, pouzdanosti i međusobnog oslanjanja. Briga o voljenima i osećaj njihove podrške donose osećaj ispunjenosti. Kada imate podršku onih čije vam mišljenje najviše znači, onih koji čine vašu bazu, vi možete sve.

Porodicu čine ljudi koji vas vole bez obzira na sve. Na njih uvek možete računati, na njihovu ljubav, pažnju i podršku. Oni vas prihvataju onakvima kakvi ste i ovo je ključ pozitivnog mišljenja o sebi, piše Telegraf.

Vladika Atanasije

SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

Aktuelno

16:00

4 maj, 2024

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Komentari(0)

Loading