Ni kraćeg imena, niti većih i vrednijih ljudi: Pantelići iz sela Ba rade u tri smene, u jednoj štali imaju razrađena dva biznisa - farmu krava i stolarsku radionicu
Živopisno selo Ba smešteno u okolini Ljiga poznato je najviše kao pojam iz ukrštenih reči, ali mnogi ovo mesto prepoznaju i po dobrim i vrednim mladim ljudima koji nisu trbuhom za kruhom otišli pod svetla velikog grada, već su ostali na dedovini.
Takav primer je i bračni par Pantelić, Vesna i Dragan, koji na selu rade čak u tri smene. Pre podne su stočari, po podne stolari, a posle podne voćari.
- U jednom objektu na prizemlju nalazi se farma krava, u kojoj je smešteno nekoliko muznih grla. Zatim, u tom istom objektu ali samo na spratu napravili smo stolarsku radionicu. Ja sam po struci upravo stolar, a pošto se sve manje ljudi bavi tim poslom rešili smo da započnemo sa tim zanatom. Supruga Vesna je moj jedini pomagač i najveći vetar u leđa, zajedno možemo sve. Kad se svi poslovi tu završe, onda se prelazi u voćnjake i u njivu, kaže za RINU Dragan.
Kako kaže, supruga Vesna brzo je naučila sve što se tiče stolarskog zanata, pa mu je od velike pomoći. Mahom izrađuju police i ormare od pločastih materijala, a kasnije gotove proizvode razvoze do kupaca kojih ima sve više.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
NIKOM NIJE SVEJEDNO Sve je sada u Božijim rukama, kažu u Miokovcima!
Čačak - Neobično visoke temperature za ovo doba godine, na ulice su izmamile veliki broj šetača, ali februarsko i martovsko sunce izmamilo je i cvetanje voća onda kad mu vreme nije. U srpskoj prestonici kajsije, selu Miokovci kod Čačka, stabla su potpuno bela od cveta, a to je voćarima donelo nove glavobolje.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
NIKOM NIJE SVEJEDNO Sve je sada u Božijim rukama, kažu u Miokovcima!
Čačak - Neobično visoke temperature za ovo doba godine, na ulice su izmamile veliki broj šetača, ali februarsko i martovsko sunce izmamilo je i cvetanje voća onda kad mu vreme nije. U srpskoj prestonici kajsije, selu Miokovci kod Čačka, stabla su potpuno bela od cveta, a to je voćarima donelo nove glavobolje.
Možda vas zanima:
Zimska rezidba voća u čačanskom kraju u punom jeku: Evo koje su smernice za pravilno orezivanje
Redovna i pravilna rezidba voća ključ je za dobar prinos, kvalitetne plodove, kao i za dugovečna i zdrava stabla. Rezidba voća ovih dana je u čačanskom kraju u punom jeku, jedna od važnijih smernica je da se orezivanje prilagodi svakoj voćnoj vrsti, sorti i podlozi, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.
NIKOM NIJE SVEJEDNO Sve je sada u Božijim rukama, kažu u Miokovcima!
Čačak - Neobično visoke temperature za ovo doba godine, na ulice su izmamile veliki broj šetača, ali februarsko i martovsko sunce izmamilo je i cvetanje voća onda kad mu vreme nije. U srpskoj prestonici kajsije, selu Miokovci kod Čačka, stabla su potpuno bela od cveta, a to je voćarima donelo nove glavobolje.
- Ako želite da ostanete na selu, morate da radite. Nama je to oduvek bilo jasno i zato smo zavrnuli rukave. U selu Ba ima mnogo mladih i vrednih ljudi i svakako može da služi na ponos čitavoj Srbiji, dodaje Dragan.
Nedavno je ova porodica dobila i put do kuće i ima razlog više da ostane da živi u selu Ba.
- Naše selo zasliužuje da ima sve puteve asfaltirane, jer kroz naše livade i njive prolazi glavni cevovod za opštinu Ljig, nedaleko je i kamenolom pomoću kog smo dobili parče asfalta, ali još dosta makadama imamo - zaključuje Dragan.
Dakle, ni kraćeg imena a ni većih i vrednijih ljudi. Selo Ba je jedno od retkih u Srbiji koje je do danas dobilo dve odsudne bitke jednu protiv bele kuge, a drugu protiv migracije.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Odjekivaće sirene ali nema razloga za brigu: U Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju sutra se testira sistem za javno uzbunjivanje
U sredu, 3. decembra, u 12 časova, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši biće sprovedena redovna provera sistema za javno uzbunjivanje, zbog čega će biti aktivirane sirene.
Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik
Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.
Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema narodnim verovanjima, evo šta treba, a šta nikako ne valja danas raditi
Za Srpsku pravoslavnu crkvu danas je veliki praznik, odnosno, dan kada se obeležava Sveti prorok Avdija, čija životna priča i dela se prenose kroz vekove. Evo šta prema običajima i verovanjima na današnji dan nikako ne bi trebalo da radite, a šta se smatra poželjnim.
Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić
Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta
Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.
Komentari(0)