TEŽE DO DVOJKE NEGO DO SADA Menja se sistem ocenjivanja u srpskim školama

Lepote Srbije

20:00

Aktuelno 0

Upravni odbor Društva direktora škola Srbije uputiće zahtev za izmene postojećeg pravilnika zbog realnijeg vrednovanja rada učenika

TEŽE DO DVOJKE NEGO DO SADA Menja se sistem ocenjivanja u srpskim školama
Shutterstock

 

Uslov za dobijanje zaključne dvojke, ubuduće bi mogla biti aritmetička sredina 1,75, a ne kao do sada 1,5. Naime, Upravni odbor Društva direktora škola Srbije uputiće predlog Ministarstvu prosvete da se promeni Pravilnik o ocenjivanju, jer postojeći ne vrednuje na pravi način rad, niti kažnjava nerad.

Pravilnikom o ocenjivanju u srednjem obrazovanju predviđeno da se đaku može zaključiti dvojka ako je aritmetička sredina svih pojedinačnih ocena od 1,50 do 2,49.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- To znači da je učeniku  dovoljno da, kod jedne provere znanja bilo kojom tehnikom dobije ocenu na primer 3 ili 4, pa iako su mu sve ocene nedovoljne i on će imati uslov dobije dovoljan (2) - navode direktori u svom dopisu. - Ovo neke učenike podstiče na kampanjski rad i oni ne uče kontinuirano, što nije dobra vaspitna i pedagoška praksa. Takođe, veliki je raspon ocena koje se u elektronskom dnevniku pokazuju na dve decimale, a svode se na istu ocenu. Tako, na primer 1,66 i 2,33 ili 2,66 i 3,33 ili 3,66 i 4,33 su ista ocena, 2, 3, odnosno 4.

Na praktičnom primeru to bi značilo, ako đak iz jednog predmeta ima tri 1 i jednu 3, po sadašnjem načinu ocenjivanja zaključana ocena bi bila 1,5, odnosno dvojka, iako nije savladao tri oblasti koje su učene. 

- U smislu prevazilaženja ovog problema i da bi svaki odgovor učenika imao podjednak pedagoški značaj (ne formalno-pravni), predlog je da se u Pravilniku o ocenjivanju predvidi da za učenika čija je najčešća ocena u nizu 1, uslov za izvođenje ocene dovoljan (2), bude aritmetička sredina 1,75 - smtaraju u Društvu direktora škola Srbije. - Uz to, možda treba razmišljati i o tome da se zaključne ocene izvode sa dve decimale, a ne da se zaključuju na cele ocene od 2 do 5. Ovo bi sigurno doprinelo objektivnijem uspehu učenika i na pravi način bi se vrednovao rad učenika i njihovo ispunjenje ciljeva nastavnih programa.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading