OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak

Jadranko Žugić

17:00

Aktuelno 0

Domaćice spremaju posnu trpezu

OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak
rina

Dok još nije ni svanulo Ranko Petronijević iz sela Prijevor kod Čačka probudio je svoje troje mališana, toplo su se obukli i krenuli u seču badnjaka u obližnju cerovu šumu. Današnji dan pun je starih običaja, a iako živimo u modernom, brzom vremenu, neke stvari ipak decenijama ostaju nepromenjene.

„Ono što su mene učili otac i deda, ja se trudim da prenesem na svoju decu. Oni su uzbuđeni na svako Badnje jutro i bude se pre prvih petlova, spremni da sa mnom krenu u šumu. U gradu se mahom badnjaci kupuju, ali mi na selu to nikad ne radimo. Sa prijateljima krenemo u seču, odmerimo dobar badnjak, prekrstimo se, pomolimo za zdravlje i oborimo ga. Najvažnije je da krošnja bude široka i razgranata jer to simbolizuje zdravlje cele porodice“, rekao je Ranko za RINU.

OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak rina
 

Odsečeno Badnje drvo nosi se u dvorište, a dočekuju ga ostali ukućani posipajući ga žitom i bombonama. Iako još uvek mali, Veljko, Magdalena i Filip poznaju srpsku tradiciju i poštuju je.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Sačuvali smo ovo prvo drvce koje je palo kad je tata zasekao Badnjak, to kasnije nosimo kući dajemo baki kako bi ga stavila ispod šerpe da bi tokom cele godine imali dobar i kvalitetan kajmak“, rekla je Magdalena Petronijević.

OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak rina
 

Domaćice spremaju posnu trpezu

Trpeza na današnji dan obavezno je posna, a domaćice od ranog jutra su na nogama i spremaju kako za danas tako i za sutrašnji veliki praznik. Mladena Gojković iz Čačka priseća se vremena kada se na Badnje veče večera služila na slami.

OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak rina
 

„Dosta slame se postavi nasred kuće i tu se postavljaju svi specijaliteti koji se tog dana spreme. Neizbežan je tučeni pasulj, riba, salate, pite sa jabukama i orasima. Cela porodica se tu okuplja i svi ti tanjiri koji se tada koriste se ne sklanjaju do Božićnog jutra, jer se veruje da sveci na svokom ostavljaju poseban znak i to se ujutru tumači“, kaže ova Čačanka.

OVAKO PETRONIJEVIĆI NEGUJU STARE OBIČAJ I TRADICIJU Ranko sa svoje troje dece ranom zorom krenuo u cerovu šumu, da poseče badnjak rina
 

Na Badnji dan važi verovanje da se ne ide u goste, a da se veče obavezno provodi u krugu porodice, dok se na Božić obilaze prijatelji. Ipak, ovogodišnji veliki hrišćanksi praznik biće obeležen malo drugačije zbog trenutne epidemiološke situacije, tako da će „gostovanje“ po kućama ipak najverovatnije izostati.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Osečina

Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić

Aktuelno

21:00

1 decembar, 2025

Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.

Stefanovići

Četiri generacije i 11 članova porodice Stefanović živi pod jednim krovom: Sve stekli poštenim radom a deda kaže - jedini san nam je kilometar ipo asfaltnog puta

Aktuelno

20:00

1 decembar, 2025

Na padinama prelepe, ali surove planine Golije smestilo se selo Šarenik u kojem se i dalje živi kao što se živelo nekad. Vredno i pošteno se radi, zarađuje za život sa svojih deset prstiju. Život u zajednici gore nije retkost kao u gradskim sredinama, a najbolji primer za to jeste porodica Stefanović u kojoj pod jednim krovom živi čak 11 članova.

seosko domaćinstvo

Dobre ideje uvek dobro prolaze, vredne žene sa sela ne libe se da pokrenu svoj biznis: Dragana iz Dragačeva se bavi živinarstvom i sama je svoja gazdarica

Aktuelno

19:00

1 decembar, 2025

Vredna Dragačevka, Dragana Radosavljević iz Kotraže na najbolji način i na svom ličnom primeru pokazuje da žene, ukoliko to dovoljno žele mogu svoj biznis da pokrenu čak i u selu. Ona je odlučila da se bavi živanarstvom i uzgojem pilića, posla ne fali tokom čitavog dana, i skoro svih 365 dana u godini ali Dragana se ne žali jer biti sam svoj gazda sa sobom nosi veliki teret, ali i lepotu.

Komentari(0)

Loading