PREMINUO DEČAK SA KULTNE FOTOGRAFIJE Najintimnije Brankovo životno svedočanstvo zove se "Majka Knežopoljka"

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Fotografija, nastala 1944. godine u Knežici kod Kozarske Dubice, zauvek je postala simbol antifašističke borbe i herojstva naroda Kozare i Potkozarja. Reč je o fotografiji majke Milice Tepić, koja decu spasava fašističkog terora i zločina, bežeći i skrivajući se planinom Kozarom i njenim obroncima.

PREMINUO DEČAK SA KULTNE FOTOGRAFIJE Najintimnije Brankovo životno svedočanstvo zove se "Majka Knežopoljka"
Printscreen/Facebook

Na žalost Branko je preminuo skoro u 81. godini, a iza njega ostaje ova fotografija da svedoči o sudbini kojom je koračao hrabro.

Branko Tepić, koji se sa majkom i sestrom našao na čuvenoj fotografiji Žorža Skrigina na kojoj majka Knežopoljka vodi decu što dalje od vihora zla u Drugom svetskom ratu, upokojio se pre nekoliko dana u 80. godini.

O njegovoj smrti, javnost je obaveštena preko objava na društvenim mrežama, od kojih je najemotivnija došla od strane Manastira Jasenovac. Kako se navodi, on je preminuo u nedelju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

"Branko Tepić, dečak koga, na ikoničnoj fotografiji Žorža Skrigina, nosi njegova majka Milica Tepić preminuo je juče. Neka ga Gospod primi u Carstvo nebesko.", navodi se u objavi.

Tepić, koji je zajedno sa majkom Milicom i sestrom Dragicom usled fotografije Skrigina fotografisane na Kozari, postao simbol patnje, muke i stradanja srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, za života je prošao egzidas i tokom ratnih sukoba devedesetih godina.

Branko, dečak iz nosiljke, rođen je u septembru 1942. godine, odmah posle kozarske ofanzive. Njegov otac, narodni heroj Branko Tepić - po kom mu je majka Milica i dala ime - u tom trenutku već je bio mrtav: zajedno sa drugim ustanicima okupator ga je uhvatio i obesio u Bosanskoj Dubici. Njegova majka Milica tokom rata je sa decom stalno bila u zbegu u Potkozarju. Tokom jednog od tih lutanja, naišla je na ratnog reportera Žorža Skrigina.

PREMINUO DEČAK SA KULTNE FOTOGRAFIJE Najintimnije Brankovo životno svedočanstvo zove se Printscreen/Youtube
 

- Odmah posle rata sam imao traumu od vojske, policije, ma od svega sam bežao, dobrih četiri-pet godina. Čim vidim nekog u uniformi, pobegnem pod obalu Une, i krijem se do mraka. Majka je to znala i puštala me, razumela. Bežao sam kao divlja zver: valjda je to taj neki nagon za opstankom - pričao je Branko.

Fama o Skriginovoj fotografiji je dugo trajala, ali se susret ratnog reportera i dečaka iz nosiljke nikada nije dogodio.

Više o Branku Tepiću pogledajte u sledećem videu:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading