Kako do dodatne zarade u proizvodnji sira? Možete da zaradite i do 6 evra na 100 grama, ako pravite ovakve proizvode
Proizvodnja sira je zahtevan proces ali može da donese dosta prihoda.

Nemačka godišnje izveze 1,2 miliona tona sira i ostvari prihod od 3,9 milijardi evra. Prati je Holandija sa 900.000 tona i ostvarenim prihodom od 3,6 milijardi evra, Fransuska sa 680.000 tona uz prihod od 3 milijarde evra. Potrošnja sira u svetu stalno raste, tržište Kine je nova prilika za proizvođače i trgovce sirom jer je prosečna potrošnja 7 puta niža u odnosu na svetski prosek. Najviše sira potroše Islanđani (čak 30 kg po stanovniku!), zatim Grci 25 kg/stanovniku, Francuzi 24 kg/stanovniku …
Mišljenje struke je da zahtevi tržišta veoma utiču na proizvodnju određene vrste sira. Savremeni trend je da potrošači zahtevaju sireve sa dodacima belog luka, paprike, tartufa, lešnika, borovnice, začinskih trava… Postoje takvi primeri i u Srbiji. Mali proizvođači svoje mesto na tržištu traže proizvodnjom sireva koji se razlikuju od drugih.
Oznaka geografskog porekla ključ uspeha- zlatarski, sjenički, pirotski sir
Možda vas zanima:

Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu

Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:

Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu

Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Možda vas zanima:

Najveći "gospodin" među sirevima, traži veliku pažnju i higijenu a pravi se na srpskoj planini
Meštanke sela na Zlataru još uvek ne odustaju od tradicije - njihov delikates tražen u čitavom regionu

Ako imate njivu, nemojte da je prodajete - imamo odličnu ideju za mali biznis
TURISTIČKA vanpansionska potrošnja u Evropi iznosi 13 milijardi evra godišnje u više od 25.000 kampova koji čine do 25 odsto ukupnog prometa u turizmu.
Proizvodnja sira u Srbiji (od kravljeg mleka) beleži veliki rast. Dostignut je nivo proizvodnje od 4.300 tona. Najviše se prozvode meki sirevi (skoro polovina ukupnih količina), polutvrdi (četvrtina od ukupne proizvodnje) i tvrdih sireva (samo 4%).
Shutterstock
Poljoprivredna gazdinstva su veliki proizvođači sira. Dominiraju u ponudi sveži sirevi od kravljeg mleka dok se u nekim regijama proizvode specifični sirevi od parenog testa, beli sirevi u presolcu…
Veoma je važno da se na tržištu predstavite sa sirom koji nosi oznaku geografskog porekla (ili nosi oznaku predela iz kojeg potiče – zlatarski, sjenički, pirotski).
Sirevi sa oznakom geografskog porekla u Srbiji :
- Krivovirski kačkavalj
- Homoljski ovčiji sir
- Homoljski kozji sir
- Homoljski kravlji sir
- Staroplaninski kačkavalj
- Sjenički kravlji sir
- Pirotski kačkavalj od kravljeg mleka

Proizvodnja kog sira privlači kupce?
Potrošači sve više pažnje poklanjaju autohtonim sirevima, sa željom da ukus sira bude jedinstven, specifičan, da sir bude visokokvalitetan i donese emociju i kulturu kraja iz koga potiče.
Stvaranje brenda i prepoznatljivosti je korak ka ostvarenju boljih finansijskih rezultata za same proizvođače. Dobar primer je proizvodnja najskupljeg sira na svetu, sira od magarećeg mleka iz Zasavice. Za jedan kilogram potrebno je 25 litara mleka, ali je cena viša od 1.000 evra za kilogram. Lisnati mokrinski sir je dobar primer kako se svojim proizvodom izdvojiti na tržištu. Možda je šansa za dobar potez proizvodnja sira od ovčijeg mleka. Nekada je bio čuven Somborski sir u kačici koji je lako nalazio put do potrošača.
Shutterstock
Najtraženiji sirevi kojih nema na policama supermarketa
Turistička ponuda Srbije bi bila osiromašena bez sireva. Turisti žele da probaju sireve koje ne nalaze u ponudi restorana i na policama supermarketa u njihovim državama. Prilika je da se sirevi upare sa vinima koja potiču iz Srbije i tako se poveća prodaja sireva turističkom posetom puteva vina. Italijani imaju posebnu ponudu za vinoljupce – sir koji je stajao 2 – 3 nedelje u crvenom vinu!
Ambalaža i dizajn je ono što sigurno može pospešiti plasman naših sireva. Za to je dobar primer iz Holandije – u glavnim ulicama gradova u Holandiji postoje specijalizovane prodavnice sireva. Zamislite prodavnicu sa asortimanom od 200-300 vrsta sireva, pravo carstvo. Pakovanja od 100 grama, lepo dizajnirana, uz jedan cvet lale staju 3 – 6 evra!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Na Markovdan se greške ne praštaju: Da biste poništili grehe, verovanje kaže da uradite ovo
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 8. maja slave Markovdan, praznik posvećen prvom pomoćniku Svetog Petra

7 vrsta cveća koje obožava jako sunce: Zaliva se rano ujutru ili kasno uveče, bujno cvete do jeseni, a ima najlepše cvetove
Ako tražiš ukrasno cveće koje uspeva na direktnom suncu i ujedno krasi baštu lepim bojama i oblicima, evo liste najlepših i najotpornijih cvetnica koje obožavaju jaku sunčevu svetlost

Tradicionalni recept za slavsko žito za Đurđevdan: Ovako ga Grci spremaju vekovima
I Srbi i Grci Svetog Đorđa doživljavaju kao zaštitnika vojske, hrabrosti i vere. U grčkoj tradiciji često ga nazivaju "Trofoktonos" (Zmajoubojica), što odgovara srpskom prikazu Svetog Đorđa koji ubija aždahu

Pored ruža samo zasadite ovo i nemojte se brinuti štetočina: Već sve imate u kuhinji i odmah možete krenuti, a biće zdrave i bujaće neverovatno
Baštovani savetuju da primenite ovaj trik kako biste zaštitili vaše ruže i kako bi one bujale neverovatno.

Sutra slavimo Đurđevdan: Jedan običaj svaki vernik mora da ispoštuje da ga ne bi pratila nesreća tokom cele godine , a OVO SU SVI OBIČAJI
Veruje se da se najvažniji običaji za Đurđevdan moraju ispoštovati.
Komentari(0)