PRIZORI POTOPLJENE "GRAČANICE" KOJI KIDAJU DUŠU Članovi Ronilačkog kluba "Vidre" odlučili su se da zarone upravo do nje (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Aktuelno 0

7. marta 2016. godine, sa kulturne mape Srbije nestao je stari srpski manastir formiranjem jezera Rovni. Manastir iz 15. veka značajan je i po zvonu koje spada među najstarija sačuvana u Srbiji.

PRIZORI POTOPLJENE "GRAČANICE" KOJI KIDAJU DUŠU Članovi Ronilačkog kluba "Vidre" odlučili su se da zarone upravo do nje (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Opravdanje je bila potreba da se napravi jezero koje bi bilo izvor pitke vode. 

Zbog potapanja manastira desili su se protesti.

Nedaleko odatle napravljen je novi manastir. Ali narod i veći deo sveštenika nikada ga nije prihvatio.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Članovi Ronilačkog sportskog kluba "Vidre" odlučili su se da zarone upravo do nje.

Istorija

Kao manastir, Gračanica se pominje u turskim popisima iz 1560. godine, ali pojedini grobovi i delovi konaka u neposrednoj blizini svedoče da crkva potiče iz 15. veka. Godine 1560. u manastiru su dva kaluđera. Sledeći pomen je iz 1572. godine. Više podataka se nalazi u turskom popisu iz vremena vladavine turskog sultana Murata III oko 1580. godine.

Prvi pisani podatak o gračaničkoj crkvi ostavio je Joakim Vujić 1826. godine svedočeći da se u Gračanici od 1818. godine: "nahodi jedna nova cerkva. Osnovatelji ove cerkve jesu g. Vukosav Veselinovič i Milosav Tomič, koji su sopstvenim njiovim iždivenijem ovu cerkvu sozidali, hram je cerkve svjati Mihael Arhangel". Vujić dalje kaže da je hram kompletno opremljen, ali još nema sveštenika koji će da ga opslužuje.

Potapanje crkve

Početkom marta 2016. godine, usled punjenja akumulacije Rovni i velikih padavina nivo vode je dostigao manastir, uprkos apelima da se akumulacija ne puni do projektovanog vrha, kako bi se spasla crkva. Prilikom izgradnje akumulacije Rovni dogovoren je sporazum sa crkvom o izmeštanju valjevske Gračanice. U međuvremenu, izmeštanje Gračanice nije bilo moguće zbog materijala od kojeg je sazidana, pa je 2003. godine vladika šabačko-valjevski Lavrentije dao saglasnost za potapanje crkve i razmenu nepokretnosti, izgradnjom nove crkve iznad akumulacije. Prethodno su iz crkve iznete sve relikvije, ikonostas sa svim ikonama kao i vredno zvono iz 1860. godine. Vernici su u crkvu doneli kopije ikona, koje su u crkvi ostale tokom potapanja.

Raščinjeni monah Antonije iz Crne reke je pokrenuo proteste protiv potapanja manastira, iako je još 2010. godine isključen iz crkvene zajednice, a 2012. je služio i zatvorsku kaznu zbog fizičkog napada na policiju.

 

 

Izvor: vikipedija, matija petković

Komentari(0)

Loading