OSTALI ZATEČENI PRIZOROM ISPOD VODE Krst i zidine velike srpske svetinje, ovako sada izgleda potopljena Valjevska Gračanica (FOTO) (VIDEO)

J. K.

18:00

Zanimljivosti 0

Veštačko jezero Rovni smešteno na 15 kilometara od Valjeva nastalo je zbog potrebe vodosnabdeavnja nekoliko gradova i opština Kolubarskog okruga. Izgradnja brane Stubo-Rovni je počela još 1988. godine, prekinuta već 1991. da bi bila nastavljena 2001. godine a zvanično završena u septembru 2015. godine.

OSTALI ZATEČENI PRIZOROM ISPOD VODE Krst i zidine velike srpske svetinje, ovako sada izgleda potopljena Valjevska Gračanica (FOTO) (VIDEO)
rina.rs

 

 Izgradnjom brane i punjenjem jezera, potopljena je Crkva Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću, poznata kao „Valjevska Gračanica“ što je izazvalo kontroverze u javnosti. Članovi Ronilačkog sportskog kluba "Borac" iz Čačka odlučili su se da zarone upravo do nje i kako kažu, ostali fascinirani prizorima na koje su naišli pod vodom.

"Euforija, uzbuđenje, poštovanje i doza straha. Ne znam kako bih drugačije opisao taj zaron. Vrh krsta je na tri metra ispod površine, a vrata na oko 10, temperatura vode je oko pet stepeni. Zato smo koristili opremu za ronjenje u hladnoj vodi. To je mesto na kom nije mnogo njih ronilo i zaista se ne može opisati rečima. Znate da ronite kako bi videli jednu veliku svetinju pod vodom. Da li je odluka o potapanju ispravna ili ne u to ne ulazimo ali osećaj je poseban", kaže ronilac Bojan Drašković.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako su bili jedni od retkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabeleželi kako je to sve izgledalo. Iako su u klubu svi profesionalci, kažu da pred njima nije bio nimalo lak zadatak.

"Dolazak do same lokacije nije nimalo lak, nošenje opreme koja je teška oko 50 kilograma i cela priprema zahtevali su izuzetnu fizičku pripremljenost i upornost. Sa mnom su bili još Boris Bajić, Igor Milosavljević i rođeni brat Bratislav. Ono što smo iskusili ovim zaronom vredelo je svakog uloženog truda", rekao je Bojan.

Ronilačko sportski klub "Borac" ima oko 20 aktivnih članova, jednog instruktura i dva asistenta za sada. A cilj ovih momaka jeste promocija ovog predivnog sporta u njihovom gradu. Često im se Čačani obraćaju sa molbama, a jedna je bila posebno neobična.

"Bili smo angažovani od strane jednog devedesetogodišnjaka koji je pre 40 godina namerno potopio svoj kombi u Zapadnu Moravu. Neverovatno je, ali smo uspeli da ga pronađemo, ali donekle podrazumevano baš u lošem stanju. Dve trećine kombija bilo je zatrpano u mulj, stene i kamanje. Jedna trećina bila je dostupna, ali se kidala kao list od papira", otkriva Bojan.

Pored svih ovih lepih stvari i fantastičnih podvodnih predela, težu stranu posla za ove hrabre sportiste predstavljaju situacije kad ih angažuju kako bi pronašli osobe koje su u vodi nastradale. Iako nikome u tim trenucima nije lako i tada su na visini zadatka i zato kapa dole za ove Čačane.

Komentari(0)

Loading