SAVINE LEKOVITE VODE U MISTIČNIM DRAGOSINJCIMA ,,Dragi sinci (sinovi)”, obratio se Sveti Sava meštanima prolazeći ovuda na svom putu od Žiče prema Gračacu (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Žitelji nekoliko sela u podnožju Goča kod Kraljeva, tradicionalno se okupljaju trećeg dana Vaskrsa u Savovoj vodi. Veruje se da je na tom mestu, jednom prilikom Sveti Sava zastao da predahne i napije se hladne planinske vode.

SAVINE LEKOVITE VODE U MISTIČNIM DRAGOSINJCIMA ,,Dragi sinci (sinovi)”, obratio se Sveti Sava meštanima prolazeći ovuda na svom putu od Žiče prema Gračacu (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Put do ovog sakralnog mesta vodi kroz stoletnu šumu. Pored bistrog potoka sa kaskadama nalaze se i sazidane česme gde se valja umiti i napiti vode. Za Uskrs se donose jaja i ponude za one koji čuvaju ovo mesto.

Ovde se narod okuplja i kada su seoske slave i crkveni praznici. Plato od originalnog kamena je uređen 2005. godine kada su i kaptirane česme sa izvorskom vodom.

Narod poštuje Savovu vodu kao svetilište. Šuma se ovde ne seče. Kamen se ne nosi. Valja samo vodu zahvatiti i poneti je kući za sreću i zdravlje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Spomenici od peščara su podignuti ratnicima iz proteklih ratova. Prvi je podignut pre 120 godina, ali zbog drugog razloga.

"Predanje govori da je to napravio otac deteta koje je izlečeno od ove vode. Voda se smatra lekovitom. Zato se, ko dođe, napije i vodu ponese kući", kaže Milorad Miljković, potomak žitelja Dragosinjaca.

Ovde će svako pronaći svoj mir i okrepiti dušu i telo. Čak je i Sveti Sava blagosiljao narod koji je čuvao ovo mesto. Nazvao ih je "dragi ljudi". Od tada se obližnje zove Dragosinjci.

Selo Dragosinjci smešteno je na severnim padinama Goča i ima oko 250 kuća. U narodu živi predanje da je selo postojalo još u vreme Sv. Save, koji je, kažu, na putu od Žiče ka Gračacu rekao ,,Dragosinci, moji sinci” i ,,Otroci, moji oci”.

 

 

Zahvaljujući vrednim meštanima, izvorište je uređeno sa pet česama i velikom klupom sa nadstrešnicom. Ovde se svakog 27. marta dolazi u okviru manifestacije ,,Dani Svetog Save u Kraljevu”. Nedaleko od izvora, na zaravni Stražbi, održava se i sabor Sv. Jovana ,,jesenjeg” (29. avgusta) i tad dolazi mnogo sveta iz bliže i dalje okoline.

Sam izvor je smešten u dubokoj šumi bukve, do njega ne dopire puno svetlosti, pa mesto izgleda pomalo mistično i vrlo je fotogenično. Cela staza je većinom u hladu i pešači se makadamom koji se završava uskom pešačkom stazom. Pored izvora protiče potok sa interesantnim kaskadama. Put do izvora nije lako pronaći.

Opcije za parking blizu izvora dosta su limitirane, pa će vam ova šetnja sigurno biti izazovna i prijatna.

 

 

Izvor: rts, wikiloc

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading