OTKRIVENA VODENA KAPIJA Skoro 100 godina skrivana konstrukcija na bedemu Beogradske tvrđave (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, ovih dana izvode se arheološka istraživanja Vodene kapije.

OTKRIVENA VODENA KAPIJA Skoro 100 godina skrivana konstrukcija na bedemu Beogradske tvrđave (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u 15. veku, ali je konačnu formu ta bedemska trasa dobila sredinom 18. veka, u vreme vladavine Austrijanaca.

Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u 15. veku, ali je konačnu formu ta bedemska trasa dobila sredinom 18. veka, u vreme vladavine Austrijanaca.

Vodena kapija Jedan je nastala između 1717. i 1739. godine, kada je započeta i rekonstrukcija Beogradske tvrđave u cilju njene bolje prenamene u vojne svrhe.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vodena kapija predstavlja prolaz kroz priobalni bedem. Skoro čitav vek je ovaj deo bio nedostupan za arheološka istraživanja.

 

 

„Zato što je duž priobalnih bedema prolazila železnica. Ceo potez priobalnih utvrđenja bio je zasut jako velikom količinom nasipa za potrebe izgradnje železnice, i sama železnica je puno devastirala bedeme i sve arheološke slojeve na ovom potezu", rekla je Katarina Mitić, rukovodilac arheoloških istraživanja.

Aktuelna arheološka istraživanja sprovode se u okviru izgradnje Linijskog parka na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.Zajedno ih sprovode Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Arheološki institut Beograda i „Zelenilo-Beograd".

- U prvoj fazi radova uklonili smo pružni nasip visine četiri metra ispred kapije i tom prilikom otkrili smo trasu spoljnog priobalnog bedema, i priobalnog bedema - dodala je Mitićeva.

Vodena kapija Jedan je izgrađena od opeke austrijskog formata, imala je i baroknu fasadu, koja je značajno oštećena prilikom izgradnje pruge i pravljenja nasipa.

„Tako da je pre početka arheološkog istraživanja bio vidljiv samo deo svoda vrha kapije. Namera nam je da unutrašnjost kapije otkrijemo do originalnog nivoa praga unutrašnjosti kapije kako bi se kapija otkrila u svojoj punoj visini", najavila je Mitićeva.

Poslednja faza uključuje i arheološko istraživanje zemljanog nasipa. Na tom potezu očekuju da dođu i do ostataka srednjevekovnih bedema. Posle toga slede konzertvatorsko-restauratorski radovi.

Izvor: blic

 

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading