ANTIČKE TAJNE ISPOD BEOGRADSKOG ASFALTA Gde god zagrebete, u centru prestonice otvorite nešto nalik vremenskom portalu (VIDEO)

Marija Jakob

20:00

Kultura 0

Iskopavanjima koja prethode izgradnji podzemne garaže kod Skupštine arheolozi su prvo naišli na ostatke kuća porušenih u Drugom svetskom ratu, kao i rimske grobove iz 3. i 4. veka koji pripadaju antičkom Singidunumu, rekla je za Alo! direktorka Muzeja grada Jelena Medaković.

ANTIČKE TAJNE ISPOD BEOGRADSKOG ASFALTA Gde god zagrebete, u centru prestonice otvorite nešto nalik vremenskom portalu (VIDEO)
Alo/Nikola Todorović

Arheološka iskopavanja u blizini Narodne skupštine, koja prethode izgradnji nove podzemne garaže u centru grada, počela su prošlog meseca i već pružaju važna otkrića o prošlosti Beograda.

Dok traju radovi park će biti zatvoren, obezbeđen zaštitnom ogradom, rekla je za Alo! direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

- Ovo je možda najlepši primer gde na jednom malom lokalitetu u preseku možemo da vidimo toliko slojeva, da vidimo ostatke građevine stradale u bombardovanju u Drugom svetskom ratu, pa na samo dva i po metra ispod toga ostatke rimskih grobnica! Ova iskopavanja nadovezuju se na prethodna koja su rađena kasnih 80-ih na potezu Kosovske ulice kada je skoro 80 antičkih grobova preneto u Muzej grada Beograda. Sve što je pronađeno tada i sada ima neprocenjivu vrednost jer dobijamo vredne podatke i nove naučne dokaze o tom vremenu - objašnjava direktorka Muzeja grada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 - Svim iskopavanjima prethodila su istraživanja urađena u saradnji s Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada koji je preciznijim georadarima odredio najreferentnije tačke i dubine na kojima treba da kopamo, pa je time posao znatno ubrzan. Na ovakvim lokacijama kopanje je veoma zahtevno, jer se ispod nalazi i mreža instalacija. Površinski sloj je skinut mašinama, a svi ostali moraju da se rade ručno. U tom prvom sloju našli smo delove predmeta tipičnih za gradske porodične kuće, flaše, ostatke posuđa, kovanice... Svi predmeti koje nađemo nose se u muzej na ispitivanje, čišćenje, u karantin, na konzervaciju i restauraciju, fotografisanje, a nakon toga će ono što je najvrednije završiti u stalnoj zbirci, dok će ostali predmeti poslužiti za dalja proučavanja.

Centar Beograda leži na ostacima antičkog grada u kojem je bio i vojni logor i civilno naselje. U istorijskim izvorima, pominje se od 3. veka pre nove ere, i to kao naseobina keltskog plemena Skordisci, pa možemo reći da je svaki korak u našem gradu šetnja po istoriji čovečanstva.

Besplatne ture za obilazak

Mnogo građana bilo je zainteresovano za ove radove, želeli su da vide šta se tu dešava. Ovo arheološko iskopavanje je najveće istraživanje u poslednjih nekoliko decenija, pa sa željom da svim sugrađanima omoguće da se i sami uvere u istorijsko blago koje se nalazi u samom centru grada, organizovane su ture za obilazak koje vode arheolozi. Pri Opštini Stari grad otvoren je telefon za prijave, a obilasci su besplatni.

- Beograd može da se pohvali neverovatnom činjenicom da 7.500 godina u kontinuitetu neko živi na ovom području, a s ovom iskopinom kao da smo otvorili neki vremenski portal koji nas i podseća i opominje. Kad pogledamo sve ove slojeve, možemo da vidimo koliko je ljudi živelo tu pre nas i da zamislimo koliko će ih biti posle nas, pa u skladu s tim da pokušamo da budemo najbolji što možemo - kaže Jelena Medaković.

Ona je navela da u prvoj fazi radova zelenilo nije posečeno, a u sledećoj fazi je planirana seča desetak stabala, od kojih su neka zaražena. Biće uklonjeno samo drveće koje je neophodno izmestiti zbog radova, a u skladu sa saglasnošću koju je izdala nadležna komisija.

Arheološki radovi bi trebalo da budu završeni najviše za 90 dana, a nakon toga će krenuti izgradnja savremene podzemne garaže sa nešto manje od 300 mesta. Na površini će biti izgrađen novi park, s modernim mobilijarom. Garaža će imati 10.000 kvadrata površine, a radovi bi trebalo da počnu po završetku arheoloških ispitivanja i trajaće oko 15 meseci.

- Uz velike privilegije života na Starom gradu, najveći problem s kojim se ovde suočavamo je nedostatak mesta za parkiranje. Izgradnjom ove garaže taj problem će biti rešen, a građani će dobiti svoj park na koji su navikli - istakla je Jelena Medaković, i dodala da će to jedva dočekati vlasnici i kućni ljubimci koji su tu svakodnevno šetali.

- Vule, Radmila, Maša, sve te kućne ljubimce znamo poimence i obećali smo im još lepši park od onog koji su imali - kaže direktorka Muzeja grada.

Misteriozna građevina

Arheološka istraživanja ispod Vlajkovićeve ulice trebalo bi da otkriju pre svega rimske grobove iz 3. i 4. veka, zatim ostatke Batal-džamije, odnosno Ejnhan-begove džamije iz 16. veka, kao i ostatke kuća iz 30-ih godina prošlog veka koje su porušene u bombardovanju Beograda tokom Drugog svetskog rata.  Ostaci antičke nekropole detektovani su u delu parka bliže Kosovskoj ulici, na dubini od oko 2,8 m, a arheologe je iznenadio pronalazak ostataka pravougaone građevine dimenzija 4×5 m, za koju se nagađa da bi mogla biti ili porodična grobnica ili ostatak svetilišta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading