ZGRADA STARE ŠKOLE POSTAĆE JEDINSTVENA U EVROPI Gradi se prvi Muzej ćirilice, u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija (FOTO)

J. K.

16:11

Aktuelno 0

Kad su Turci po Srbiji uzimali danak, palili manastire i uništavali sve što je srpsko, u gustoj šumi, u skitu Svetog Đorđa i manastiru Rača, monasi su prepisivali crkvene knjige.

ZGRADA STARE ŠKOLE POSTAĆE JEDINSTVENA U EVROPI  Gradi se prvi Muzej ćirilice, u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija (FOTO)
Foto: Rina

 

Račanska prepisivačka škola formirana je u drugoj polovini 17. veka i 1642. godine pojavljuje se prvi rukopis Kirijaka Račanina.

Svaka prepisana knjiga tada je pomagala održavanje bogosluženja, a ono je zatim držalo srpski narod na okupu. Račani su prvi koji prepisuju narodnim jezikom, a Gavril Stefanović Venclović prvi je koji razlikuje slova č, đ i ć skoro sto godina pre Vuka Karadžića. Zato i ne treba da čudi što će upravo u Rači nići jedinstven objekat u Srbiji, nazvan Muzej ćirilice.

"Za Muzej ćirilice smo izabrali zgradu stare škole koja se nalazi na putu ka čuvenom manastiru Rača. Ona je odavno bez đaka, a građevina je takva da je jako pogodna za pretvaranje u muzejske namene. Planiramo da tu bude stalna postavka o istorijatu ćirilice i značaju Račanske prepisivačke škole. Biće organizovane radionice i programi za posetioce koji bi podstakli dodatne aktivnosti u istraživanju srpskog jezika i pisma", rekao je Siniša Spasojević, osnivač i oranizator "Ćirlične baštine".

ZGRADA STARE ŠKOLE POSTAĆE JEDINSTVENA U EVROPI  Gradi se prvi Muzej ćirilice, u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija (FOTO) Foto: Rina
 

U opštini Bajina Bašta poslednjih godina posebna pažnja poklanja se baš ćirilici. To je jedina opština koja je nacionalnom pismu posvetila čitavu manifestaciju koja se tradicionlano održava krajem maja, a poznato je da će u njenom centru nići i jedini Park ćirilice.

"To su projekti od nacionalnog značaja, a za te namene izdvojena su i finansijska sredtsva iz lokalnog budžeta. Opština Bajina Bašta ističe se kao vodeća po ulaganju napora za očuvanje ćirilice i poboljšanje njenog statusa. Svakako u realizaciji svih ovih ideja očekujemo i pomoć države. U osnivanju Muzeja ćirilice veliku podršku imamo od direktora Istorijskog arhiva iz Užica Željka Markovića, koji je član Nacionalnog saveta za kulturu ", kaže Spasojević.

U Nacionalnom savetu za kulturu pokrenuta je, a zatim i prihvaćena inicijativa da u godišnji program uđe predlog za osnivanje Muzeja ćirilice u Rači. Ideja je da opština Bajina Bašta obezbedi sredstva za početak radova, a da država bude njegov osnivač. Taj predlog će u narednom periodu biti iznet pred Vladu Srbije.

ZGRADA STARE ŠKOLE POSTAĆE JEDINSTVENA U EVROPI  Gradi se prvi Muzej ćirilice, u blizini velike srpske svetinje ponovo će biti ispisana istorija (FOTO) Foto: Rina
 

Smešten u veličanstvenom predelu u blizini manastira Rača i NP Tara očekuje se da će pored kulturnog značaja, Muzej ćirilice imati i veliki turistički potencijal i dobru posećenost.

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading