NA DANAŠNJI DAN JE UMRO VELIKI TALENAT Bio je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije i drugi klarinetista Beogradske filharmonije (VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Aktuelno 0

Božidar „Boki“ Milošević (Prokuplje, 31. decembar 1931 — Beograd, 15. april 2018) bio je poznati srpski klarinetista, šef Narodnog orkestra Radio-televizije Beograd, profesor muzičke škole „Josip Slavenski” i član Beogradske filharmonije.

NA DANAŠNJI DAN JE UMRO VELIKI TALENAT Bio je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije i drugi klarinetista Beogradske filharmonije (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Rođen je u Prokuplju u kući oca zemljoradnika Krste (1892—1968.) i majke domaćice Vidosave (1896—1971). Po završetku osnovne škole, 1947. godine, počinje samouk da svira klarinet. Dolazi u Beograd 1950. godine, gde diplomira i magistrira klarinet na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Brun Bruna. Ujedno je i radio u Narodnom orkestru Radio-televizije Beograd, koji je vodio Vlastimir Pavlović Carevac. Od 1950. godine počinje njegova uspešna muzička karijera. Studirao je engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a iste 1950. godine u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu, kod profesora Franje Partlića, polaže prvi razred pripremne nastave i automatski upisuje drugi razred. Postaje član seksteta Duška Radetića, od njegovog osnivanja 1951. godine u Radio Beogradu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BJONKO (@bjonkomusic)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Muzički urednik Radio Beograda, Đorđe Karaklajić, 1951. osniva Veliki narodni orkestar RTB (i biva njegov prvi dirigent) koji je na seriozni način obrađivao jugoslovenske narodne melodije. Orkestrom su dirigovali i Dušan Skovran, rektor Muzičke akademije u Beogradu, i Đura Jakšić, direktor Muzičke škole Josip Slavenski u Beogradu. Božidar Milošević svirao je i u tom orkestru redovno. Od 1952. do 1956. godine školovao se u Srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski . U periodu od 1955—1958. godine svirao je i u Gudačkom orkestru RTB pod upravom Ilije Genića—Baćka.

 

 

Nakon smrti Vlastimira Pavlovića Carevca 1965. godine, violinista Miodraga Radeta Jašarevića postaje novi šef Narodnog orkestra Radio—televizije Beograd. Božidar Boki Milošević i dalje svira u tom orkestru kao solista na klarinetu.

U periodu od 1956 – 1960. studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu sa prvom generacijom klarinetista (Ernest Ačkun, Mihailo Živanović, Milenko Stefanović) u klasi renomiranog profesora Bruno Bruna. Nakon toga upisuje magistarske studije, 1960. godine, a završava ih 1963. godine. Bavio se pedagoškim radom, radi kao profesor klarineta u Muzičkoj školi Josip Slavenski, koja je bila pri Muzičkoj akademiji u Beogradu. Od 1966. godine prelazi u Beogradsku filharmoniju gde biva njen član i solista.

 

 

Posle pogibije violiniste Miodraga Radeta Jašarevića, Božidar Milošević 1976. godine postaje šef već čuvenog Narodnog orkestra Radio—televizije Beograd i tu radi sve do penzionisanja, 1980. godine. Bio je 30 godina instrumentalni solista ovog orkestra.
Tri puta se ženio. Ima četvoro dece. Sin Milan je klarinetista i dirigent i muzički direktor Vankuver koledža u Kanadi, a ćerka Ksenija i Tijana su koncertmajstori Beogradske filharmonije. Bio je oženjen Biljanom iz Gradiške. Dobio je i državljanstvo Republike Srpske, čime se ponosio.

Preminuo je 15. aprila 2018. godine u Beogradu, u 87. godini života. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: vikipedija

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading