NA DANAŠNJI DAN SE DOGODILO U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila buna protiv Turaka, poznata kao "Milojeva i Srndakova buna"

J. K.

16:54

Aktuelno 0

Hrabrost i prkos nikada nisu falili srpskim borcima za slobodu i otadžbinu.

NA DANAŠNJI DAN SE DOGODILO  U niškom, leskovačkom, pirotskom i vranjskom kraju izbila buna protiv Turaka, poznata kao "Milojeva i Srndakova buna"
Printscreen

 

Na današnji dan 1841. godine (05.04. po starom kalendaru) počeo je ustanak protiv Osmanlija – niško-leskovački ustanak, u narodu poznatiji kao Milojeva i Srndakova buna.

Ova buna predstavlja borbu srpskog naroda za boljim statusom u Osmanskom carstvu. Ustaničke vođe među kojima su bili i predstavnici Leskovačke nahije Nikola Koce Mumdžija i pop Đorđe, okupili su narod u želji da za ujedinjenjem sa Kneževinom Srbijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U ustaničkim akcijama, na desnoj obali reke Južne Morave, kod sela Slatina, odigrala se krvava bitka u istoriografiji poznata kao Đurlinska bitka. Iako poraženi, ustanici nisu odustali u svojoj nameri.

Do odlučujuće bitke između osmanske i ustaničke vojske došlo je kod sela Kamenice, 24. aprila 1841. godine kada je probijena je kula a ustanici poraženi. Ovaj poraz označio je kraj ustanka.

Danas obeležavamo 180 godina od ovog za naš kraj, veoma važnog istorijskog događaja, kojim su postavljeni temelji uspeha u oslobodilačkim ratovima 1876-78. godine. Podsetimo, Leskovac je na slobodu čekao do 23. decembra 1877. godine.

 

Rampa za invalida

STIŽE RAMPA ZA OCA HEROJA Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)

Aktuelno

18:00

20 april, 2024

Čačak - Da je ovaj svet i dalje i te kako lepo mesto za život i da još mnogo dobrih ljudi živi u njemu, pokazalo se na primeru porodice Sretenović iz Čačka. Samohrani otac Radovan, heroj i borac kakav se retko sreće sam brine o bolesnom sinu Jovanu, kome su zbog komplikovane infekcije amupitarani delove obe noge a boluje i od autizma. Kada se javnost upoznala sa njihovim problemom, nakon priče koja je obišla čitav region, mnogi su se javili da pomognu, pa će ovaj otac sada lakše brinutu o svom sinu (19).

Komentari(0)

Loading