POSTIMO PO MERI NAŠE DUŠE Crkvena zvona odzvonila za početak Vaskršnjeg posta, ne zaboravite da budete milosrdni i činite dobra dela (FOTO)

J. K.

18:00

Aktuelno 0

Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje više od četrdeset dana.

POSTIMO PO MERI NAŠE DUŠE Crkvena zvona odzvonila za početak Vaskršnjeg posta, ne zaboravite da budete milosrdni i činite dobra dela (FOTO)
Shutterstock

 

To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane i pored telesnog mnogo je važniji upravo taj duhovni post.

Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimio da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu”, kaže Zorica Gavrilović iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista.

Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih ljudi”, izjavio je sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević.

U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading