POSTIMO PO MERI NAŠE DUŠE Crkvena zvona odzvonila za početak Vaskršnjeg posta, ne zaboravite da budete milosrdni i činite dobra dela (FOTO)
Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje više od četrdeset dana.

To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane i pored telesnog mnogo je važniji upravo taj duhovni post.
“Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimio da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu”, kaže Zorica Gavrilović iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.
Možda vas zanima:

7. MARTA POČINJE VASKRŠNJI POST Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta
Protođakon Ljubomir Ranković kaže da pored uzdržavanja od jela i pića postoji nešto važnije

VASKRS ILI USKRS - VOSKRESE ILI VASKRSE Šta je pravilno i kako se čestita najradosniji hrišćanski praznik?
Hristos voskrese, Hristos vaskrse, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese ili Hristos voskrse – znate li šta je pravilno?
Možda vas zanima:

7. MARTA POČINJE VASKRŠNJI POST Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta
Protođakon Ljubomir Ranković kaže da pored uzdržavanja od jela i pića postoji nešto važnije

VASKRS ILI USKRS - VOSKRESE ILI VASKRSE Šta je pravilno i kako se čestita najradosniji hrišćanski praznik?
Hristos voskrese, Hristos vaskrse, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese ili Hristos voskrse – znate li šta je pravilno?
Možda vas zanima:

7. MARTA POČINJE VASKRŠNJI POST Časni post je mnogo stroži od Božićnog posta
Protođakon Ljubomir Ranković kaže da pored uzdržavanja od jela i pića postoji nešto važnije

VASKRS ILI USKRS - VOSKRESE ILI VASKRSE Šta je pravilno i kako se čestita najradosniji hrišćanski praznik?
Hristos voskrese, Hristos vaskrse, Hristos vaskrs, Hristos vaskrese ili Hristos voskrse – znate li šta je pravilno?
Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista.
“Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, nocu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih ljudi”, izjavio je sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević.
U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.

Srpski specijalitet na 2. mestu! Na vrhu nove liste 100 najboljih jela za doručak na svetu je turski "kahvalti"
Poznata platforma Taste Atlas objavila je u junu 2025. spisak najboljih svetskih "fruštuka", a u samom vrhu, na drugom mestu, našao se jedan od dragulja srpske kuhinje.

"Brza je kao metak, užasno izgleda" Najezda ovih buba u Beogradu - otrovne su, ali evo zašto ne treba da ih ubijate
Iako naizgled strašna (može da naraste i do 10 centimetara), ova stonoga ne samo da nije opasna po čoveka, već je i vrlo korisna.

Tropski talas uzima danak, ne prestaje da zvoni telefon u kragujevačkoj Hitnoj pomoći
Tokom prethodna 24 sata evidentirano skoro 200 poziva i 50 intervencija

Mraz i grad desetkovali srpsku šljivu, na imanjima jedva do 40 odsto roda: Čim robe nema cene skaču - otupljivači sada po kilogramu nude 100 dinara i ne biraju mnogo
Sušna godina i ekstremni vremenski uslovi uzeli su danak srpskoj poljoprivredi – rod voća i povrća prepolovljen je u odnosu na prošlu godinu, dok cene na tržištu beleže rekordne vrednosti.

5 vrsta cveća za koje niste znali da su – jestive i vrlo zdrave! Pomažu kod visokog šećera, pritiska, stresa, zatvora...
Mnoge biljke koje nas okružuju imaju dokazane zdravstvene prednosti zbog kojih vredi probati da ih koristimo kao hranu.
Komentari(0)