DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani

Miloš Milenović

14:00

Aktuelno 0

Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

šećer
Shutterstock

 

Prosečan unos šećera za odraslu osobu na dnevnom nivou iznosi 25 g odnosno 6 kafenih kašičica.

Za so ta brojka je malo drugačija, pa iznosi jednu kašičicu, tj najviše 6 grama.

Šećeri

Prirodni šećeri koji se nalaze u hrani nisu štetni koliko oni prerađeni, koji nemaju nutritivnu vrednost, samo su bogati kalorijama. Zbog pojačane proizvodnje insulina, neophodnog da svari ove šećere, može da dođe do nastanka insulinske rezistencije. Preveliki unos šećera može da dovede i do pojave dijabetesa tipa 2. Iako pri pomisli na visok krvi pritisak većina razmišlja o unosu soli, dokazano je da šećer može da poveća rizik i od ovog stanja.

So

So je neophodna organizmu za prenos elektrolita u telu i regulaciju tečnosti u organizmu. So može da dovede do nadutosti, problema sa jetrom i bubrezima, kao i srčanih problema. 

Stručnjaci ističu umerenost konzumiranja obe namirnice, ali i to da je, ako se porede, šećer ipak više štetan, prenosi portal Samhealth.

 

mlekara

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla

Aktuelno

12:00

13 jun, 2025

U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading