ULAZIMO U POSLEDNJE DVE NEDELJE POSTA Jedan običaj je posebno važan, a ovo su svi praznici koji nam predstoje

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Vaskrs slavimo 16. aprila.

ULAZIMO U POSLEDNJE DVE NEDELJE POSTA Jedan običaj je posebno važan, a ovo su svi praznici koji nam predstoje
unsplash.com

 

U toku je četvrta nedelja, ili Gluva nedelja posta, koja se provodi u strogoj tišini i pokajanju. Naredne nedelje nas očekuje šesta nedelja posta, koja se naziva Cvetna nedelja, a nakon nje dolazi poslednja nedelja posta - Stasna nedelja.

Cvetna nedelja posta

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Cvetna nedelja posta je dobila naziv po prazniku Cveti i obeležava ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerosalim, a kako predanje kaže, on je ušavši na magarcu, bio zasut cvećem i paliminim granama, pa otud dolazi naziv - cvetna.

Cvetna nedelja takođe ima simboliku biljaka i cveća, te cvetanje i bujanje prirode. Ove sedmice se savetuje da pravoslavni hrišćani provedu post u molitvni i pokajanju i na taj način ojačaju svoju dušu. Prema verovanjima, ništa što cveta ne treba ništa sejati pre praznika jer neće biti ploda.

Poslednja nedelja posta

Poslednja nedelja posta se naziva Strasna nedelja i provodi se u strogom postu, tišini i miru. Poslednjom nedeljom posta se pripremamo za veliki hrišćanski praznik Vaskrs.

Blagovesti

Prvi praznik koji nas očekuje jesu Blagovesti, koji uvek pada 7. aprila, tačno 9 meseci pre Božića. Praznik Blagovesti je posvećen susretu device Marije i arhangela Gavrila koji joj je rekao da će roditi Spasitelja ljudskog roda. Na Blagovesti se kalemi voće i seje žito.

Lazareva Subota

Lazareva subota ili Vrbica se obeležava 8. aprila, a smatra da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara. Vrbica se uvek slavi subotom, dan uoči praznika Cveti, nedelju dana pre Uskrsa. Na ovaj dan se u pravoslavnim crkvama u popodnevnim časovima služi večernje bogosluženje i u crkvu se unosi vrba koja je tek olistala.

Cveti

Na praznik Cveti je običaj da se pletu venčići od vrbovih grančica i cveća, koji se čuvaju u kući za zdravlje i napredak.

Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota

Tri dana pred praznik Uskrs provodi se u strogom postu, i to Veliki četvrtak na ulju, a Veliki petak i Velika subota na vodi. Pred Uskrs se farbaju i jaja, a u hramovima se služe liturgije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading