NA KUTIJU JE STAVIO FOTOGRAFIJU SVOJE ĆERKE Otišao je čovek zbog kojeg postoji Plazma keks (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

15:30

Aktuelno 0

U prvih deset godina postojanja kompanija je imala 230 stalno zaposlenih i proizvela 3.100 tona proizvoda.

NA KUTIJU JE STAVIO FOTOGRAFIJU SVOJE ĆERKE Otišao je čovek zbog kojeg postoji Plazma keks (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Preminuo je Petar Tutavac, čovek koji je stvorio fabriku Bambi i čuveni plazma keks.

Upravo na inicijativu Petra Tutavca i uz podršku Saveza komunista Jugoslavije 1967.godine osnovano je preduzeće Bambi Požarevac. Od samog početka, fokus kompanije je bio na proizvodnji keksa od domaćeg zrna sa akcentom na zdravu hranu. U prvih deset godina postojanja kompanija je imala 230 stalno zaposlenih i proizvela 3.100 tona proizvoda. 

Njegove zasluge vezuju se i za nastanak čuvenog plazma keksa čija je proizvodnja započela 1968.godine, a i danas je jedan od najprodavanijih proizvoda. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Jedan od poslednjih tekstova o Tutavcu objavila je hrvatska Slobodna Dalmacija, a u kome se citira njegova izjava da je "otac" "Domaćice" i "Plazme" koje nije patentirao jer je smatrao da sve to pripada narodu.

Tutаvac je inspiraciju za legendarni keks dobio od Italijana, ali je napravio jednu značajnu razliku prilikom recepture. To je bilo dovoljno da Plazma keks dobije jedinstveni ukus.

U to vreme, nastajanja čuvenog keksa, budući da je Tutаvac vodio proizvodnju, na kutiju je stavio fotografiju svoje ćerke, koja će dugo biti najprepoznatljivija devojčica na prostorima svih zemalja tadašnje Jugoslavije. U vezi sa imenom keksa, Petar se setio da se originalna Plazma tada reklamirala pod sloganom Biscotti per bambini (Keks za decu), pa je predložio da ime keksa bude upravo Bambini.

Ipak, tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Tutаvac umesto toga predložio ime Bambi. Tako je 1967. godine nastala fabrika koja je ostala simbol naše zemlje, ali i regiona.

Tadašnja vlast nije odobrila strano ime za domaći proizvod, pa je Petar umesto toga predložio Bambi. Prilično praktično – deca već imaju lepe asocijacije na to ime zahvaljujući crtanom, a i logo mu je praktično na tanjiru.

Inače, Plazma se od italijanskog keksa, po čijem uzoru je rađena, razlikuje u tome što je kao specijalni zaslađivač dodavan med, a ne šećer, kako su Italijani praktikovali. Tako je nastao jedinstveni ukus, koji nema "kopiju".

Otišao je čovek zbog kojeg postoje Plazma keks, Krašova Domaćica, štrudla sa smokvom, bakin kolač…

Oglasila se kompanija Bambi

Kompanija Bambi je sa velikim žaljenjem primila vest o smrti Petra Tutavca, jednog od tvoraca Plazma keksa. Kao prvi stručni majstor keksar, kreator je brojnih poslastica u bivšoj Jugoslaviji, koje i danas uživaju ljubav i poverenje potrošača.

"Gospodin Tutavac ostavio je neizbrisiv trag u konditorskoj industriji i zahvalni smo mu na ogromnom doprinosu kvalitetu i prepoznatljivosti Plazma keksa u kojem su uživale i danas uživaju generacije, kako dece tako i odraslih", navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO:

Izvor: 24 sedam, telegraf

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Komentari(0)

Loading