KAD ZAVEJE NE MOŽE SE NIGDE Suva pršuta, beli luk, dobra peć na drva i Gvozden je spreman za surovu planinsku zimu
Ivanjica - Sneg do kuka napadao je u planinskim ivanjičkim selima, ali meštani su kako kažu navikli na oštre zime i surove uslove, pa ih ovaj prvi ovogodišnji beli pokrivač nije iznenadio.
Hrane i ostalih životnih namirnica pripremili su dovoljno, jer se do prodavnice ne može kao u gradu svaki čas. Smisla za humor im ne nedostaje, pa tako duge zimske večeri provode uz priču, šalu i muziku. Slavko Jevđović prepoznatljiv po svom dobošu nije ga stavio po strani ni kad su došli hladni zimski dani.
- Spremno se sneg i zima dočekuju kod mene. Zime sada uopšte nisu oštre kao što su nekad bile, ljudi su mnogo toga bez potrebe iskomplikovali, ranije od Mitrovdana skoro do Đurđevdana nije se moglo nigde. Ja sam kao najmlađi đak sa šest godina išao peške četiri kilometra po dubokom snegu. Dakle da se sve izdržati i ne treba preterivati kada je sve to normalno”, rekao je za RINU Slavko dobošar.
Ovaj planinski domaćin ističe da berićetne letine nema bez duge zime i obilnog snega.
- Bez jakih zima i velikih snegova rodne i plodne godine nema, to naš narod od pamtiveka zna”, zaključio je dobošar.
Gvozden Ajdačić, meštanin ivanjičkog sela Prilike već se obezbedio da domaćom pršutom za koju kaže da stvara svoj imunitet.
- Suva pršuta je najbolja odbrana od zime, s tim kada se još jede sa belim lukom i sa sirom onda se stvara još jači imunitet. Ne treba kukati, zime su nekada bile mnogo surovije, nego što su danas i sve se da prebroditi”, zaključio je Gvozden.
Pored svega neophopdnog kada je u pitanju priprema za dugu i hladnu zimu, ova dvojica Ivanjičana ističu da je neophodan i vedar duh i smeh, što su potvrdili pričanjem humorističkih priča.
Takođe, ono što je važno naglasiti jeste da su zahvaljujući trudu vrednih putara svi putni pravci pročišćeni i prohodni.
Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.
Želju koju zamislite na Krstovdan jača je od svega: Na ovaj način je jedino možete izmoliti od Boga, evo kome ispunjava
Krstovdan obeležavaju brojni običaji, iskrena molitva i strog post, ali i ispunjenje važne želje.
A OD GAZDE AUTOMOBIL Milisav svim zaposlenima koji su dobili decu u prošloj godini poklonio vredne poklone, porodica je njaveće bogatstvo
Čačak ponovo priča o njima - neverovatan potez poznatog privrednika
Danas slavimo Svetog Jevstatija: Na ovaj dan nikako ne bi smelo ovo da uradite
Srpska pravoslavna ckrva danas slavi i obeležava Svetog Jevstatija srpskog.
Dirljiva priča sa Kokinog broda: Zoranu uginula krava, a humani sportisti su mu kupili Anđelu - emotivan susret protekao uz suze i zagrljaje
Za paraolimpijca Nebojšu Đurića i njegovog trenera Miloša Zarića prethodne godina čula je čitava Srbija, jer su upravo našoj zemlji doneli srebrnu medalju sa Paraolimpijskih igara u Parizu. Ipak, da u njihovim grudima kuca ne samo sportsko nego i veliko humano srce pokazali su kada su pomogli Zoranu Batakoviću iz jednog novovaroškog sela kod Kokinog Broda.
Komentari(0)