Vernici, ovaj običaj morate da ispoštujete na Mitrovske zadušnice: Ako ovo ne uradite, činite greh prema pokojniku!

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće

Vernici, ovaj običaj morate da ispoštujete na Mitrovske zadušnice: Ako ovo ne uradite, činite greh prema pokojniku!
Rina

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra 2. novembra obeležavaju jedan od četiri najveća praznika posvećena mrtvima - Mitrovske zadušnice. Zadušnice nikada nisu u vreme posta, niti padaju u postan dan, jer su uvek u subotu.

Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju, koji se obeležava 8. novembra. Na groblje se obavezno iznosi kuvano žito, crno vino i sveće.

Običaj vernika u mnogim mestima je da na taj praznik iznose hranu na groblja. Hrana se deli sa ljudima koji posećuju grob, uz pominjanje za spas duše pokojnika. Običaj je i da sveštenik drži opelo upokojenima, a tada ukućani uzimaju pokoje zrno i bacaju ga na zemlju uz reči “Večnaja pamjat, laka mu zemlja”.

U mnogim krajevima Srbije vlada običaj da hranu koja se na Zadušnice nosi na groblje spremaju isključivo žene. Taj praznik se nikada ne obeležava u vreme posta ili posne dane. Tada se peku kolači od belog brašna, prosfore, iznosi se rakija, vino, pivo, voda, a u nekim krajevima i žito.

Hrana koja se iznosi na groblje razlikuje se u različitim delovima Srbije. Ponegde je to pita, pecivo, kafa, a ponegde pečenje i kuvana jaja. Kako se veruje u narodu, valja se da se svako ko je došao posluži makar jednim zalogajem.

Na groblje se nosi samo onoliko sveća koliko se pokojnih pominje. U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih Zadušnica.

Takođe, postoji verovanje da će, ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi godinu dana biti u mraku. Ukoliko grobu priđe neko sa strane, red je da se ponudi hranom iako je tuđ, jer se na taj dan niko ne odbija. Srbi veruju da je veliki greh ukoliko se na Zadušnice neko na groblju odbije ili otera od groba.

Srpska pravoslavna crkva, u toku godine obeležava Miholjske zadušnice, zatim letnje Duhovske, prolećne uoči Velikog posta. zimske i jesenje koje se zovu još i Mitrovske.

(Blic)

 

@lepotesrbijee BANJA VRUJCI Lekovita voda i čudotvorno blato poznati u celom svetu #srbija #lepotesrbije #serbia #fypシ゚ #fyp #foryoupage #fyf ♬ original sound - LepoteSrbije

 

tartufi

Kilogram košta čak 5.000 evra: U Srbiji ga mnogo ima, berba uveliko u toku

Aktuelno

11:00

1 novembar, 2024

Kada je reč o našoj zemlji, Fruška gora postala je jedna od omiljenih destinacija lovaca na skupocene podzemne gljive, ali tragača ima i u drugim delovima Srbije poput Mačve, Deliblatske peščare, na planinama Kosmaj, Rudnik i Oplenac, u Obedskoj bari, u šumama Crni lud i Senajske bar, te u blizini reka Bosut i Lug.

Komentari(0)

Loading