U petak slavimo Krstovdan: Obavezno je da svako od nas ispoštuje ova 2 običaja

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. septembra slave jesenji Krstovdan, dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina pronašla krst u Palestini

U petak slavimo Krstovdan: Obavezno je da svako od nas ispoštuje ova 2 običaja
Printscreen/Youtube

Svaki Srbin i Srpkinja su svesni da je Krstovdan dan kada se posti. Ove godine jesenji Krstovdan pada u petak, pa je to dupli razlog za post.

Pored posta ovaj dan odvojite za radovanje i zahvalnost Bogu. Setite se samo onog na čemu treba da budete zahvalni i ne zaboravite da tu zahvalnost iskažete Bogu.

U mnogim krajevima se na dan jesenjeg Krstovdana predskazuje i vreme:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Ako je na Krstovdan oblačno, zima će biti bogata snegom, a ako je suvo, naredna godina će biti sušna.

- Ako do Krstovdana ne odu laste, neće biti jake zime.

- Tiha kiša o Krstovdanu predskazuje blagu zimu.

- Grmljavina o Krstovdanu predskazuje plodnu godinu.

- Ako je Krstovdan oblačan, zima će biti snegovita. Ako je vedar, biće suvomrazice.

Za ljude rođene na ovaj dan veruje se da na svojim nejakim plećima nose senku Časnog krsta i da su zato pred Bogom posebno odgovorni za svoje postupke.

asfalt

Mladi ljudi ostali su u ovom selu da žive i rade, među njima i sportski rekorder: Stiže novi asfalt u Haluge kod Brodareva, meštanima ovaj put znači mnogo

Aktuelno

16:00

25 septembar, 2024

Za meštane brodarevskog sela Haluge ova jesen počela je odlično, jer su nakon dugog čekanja konačno dočekali novi, vruć asfalt do svojih kuća. Na osnovu direktnog naloga predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na potezu prema kućama Sinančevića, trenutno se izvode radovi na asfaltiranju deonice u dužini od 2000 metara. Do danas je uspešno završeno 1500 metara ove trase, a u planu je i sanacija postojećeg asfaltnog puta u dužini od oko 1000 metara.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading