Zmaj od Dunava: Mistični čuvar istočne Srbije

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Prema narodnom predanju, zmaj nastaje od šarana koji, nakon što napuni određeni broj godina, izlazi iz Dunava i leti ka planinama

zmaj
Shutterstock

Zmaj od Dunava, kod Vlaha poznat kao Zmeu, mitsko je biće koje zauzima posebno mesto u verovanjima žitelja istočne Srbije i Podunavlja.

Prema narodnom predanju, zmaj nastaje od šarana koji, nakon što napuni određeni broj godina, izlazi iz Dunava i leti ka planinama i pećinama, koje postaju njegovo stanište. 

Narodne pesme i predanja

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da su zmajevi naklonjeni ljudima i često se pojavljuju kao zaštitnici polja i naselja. Međutim, njihovo prisustvo može imati i negativne posledice. Po verovanju, mlade devojke kojima zmaj dolazi, često slabe i venu, što ukazuje na snažan uticaj zmajeve energije, a deca koja se rađaju iz veze zmaja sa ženom se nazivaju zmajevitom i često imaju belege po telu!

Kada suša zahvati polja, veruje se da se zmaj uspavao, dok oluje praćene jakim grmljavinama i munjama signaliziraju zmajevu borbu sa aždajama, duhovima i drugim silama.

Zmaj od Dunava je često pominjan u narodnim pesmama i predanjima. Jedna od poznatijih pesama koja opisuje zmaja glasi:

Zmaj proleće s mora na Dunavo
I pronese pod krilom đevojku
Ljuto pišti pod krilom đevojka:
— Bog ubio zmaja od Dunava!
Ostaše mi ovce na livadi,
Kod ovaca jagluk nenavezen.
Nemam brata da mi kupi zlata,
Nemam seje da mi jagluk veze,
Nemam majke da mi jagluk šalje,
Nemam baba da mi drugi kupi...

Ova pesma ilustruje kako je zmaj mogao oteti devojku, što je bila uobičajena tema u narodnim pesmama koje govore o zmajevima.

Verovanja u vezi sa Zmajem od Dunava predstavljaju bogatu komponentu srpske mitologije i folklora. Njegova uloga kao zaštitnika polja i naselja, kao i borca protiv zlih sila, odražava duboku povezanost ljudi sa prirodom i verovanje u natprirodne zaštitnike.

(24sedam)

Komentari(0)

Loading