MASONI U SRBIJI Nećete verovati koji su sve poznati Srbi pripadali ovoj tajanstvenoj organizaciji

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Masoni su tajanstvena organizacija koja intrigira mnoge ljude širom sveta. U Srbiji, masoni postoje i imaju svoju dugu istoriju.

masoni
Shutterstock

Prva masonska loža u Beogradu po memoarima pisaca je osnovana tokom poslednjih decenija 18. veka i delovala je u Beogradskoj tvrđavi. Najpoznatiji masoni na ovim prostorima pre 1918. godine bili su Sima Milutinović Sarajlija, Stevan Mokranjac, Stevan Sremac, Svetomir Nikolajević, Jovan Đaja, Lazar Paču, Mihailo Vujić i mnogi drugi.

Iako nema direktne arhivske građe, zna se da je krajem tog veka u Beogradu postojala radionica, koja je verovatno radila na turskom jeziku i među čijim su se članovima nalazili vezir tadašnjeg beogradskog pašaluka, Hadži-Mustafa Paša, mitropolit Metodije, srpski ustanički vođa Janko Katić, trgovac Petar Ičko,

kao i grčki pesnik i rodoljub Riga od Fere. Kakav je bio odnos Srba i Turaka u ovoj Loži, čije ime na žalost nije doprlo do nas, lepo ilustruje podatak da su Hadži Mustafa Pašu savremenici zvali srpska majka.

U Srbiji, masonsko bratstvo u naše vreme broji oko 1.500 ljudi. Međutim, u svetu postoji oko šest miliona masona. Važno je napomenuti da žene ne mogu biti deo masonskih loža u Srbiji.

Tokom istorije, postojale su različite masonske organizacije u Srbiji i Jugoslaviji

Velika loža Srba, Hrvata i Slovenaca (1919-1929)

Velika loža Jugoslavija (1929-1940)

Tokom Drugog svetskog rata nije bilo loža na ovim prostorima.

Velika loža Jugoslavija u izgnanstvu (1947-1967)

Regularna Velika loža Jugoslavija (od 2006)

Regularna Velika loža Srbije (trenutno)

Masonski simboli, kao što su šestar, uglomer, piramida i svevideće oko, postoje na brojnim građevinama u Beogradu i svedoče o postojanju i delovanju . Neki od ovih simbola mogu se videti na fasadama zgrada kao što su Radio Beograd, Galerija Prirodnjačkog muzeja, zgrada Tehničkog fakulteta i Poštanski muzej.

Neki od najpoznatijih masona su bili Vuk Karadžić, Dositej Obradović, Živojin Mišić, Ivo Andrić, Jovan Dučić, Mihailo Pupin...

U Beogradu je 2019. godine organizovano najveće slobodnozidarsko okupljanje u istoriji na ovim prostorima. Gosti iz više od 40 zemalja i sa pet kontinenata uz prisustvo najviših zvaničnika, predstavnika Velikih Loža iz celog sveta, na čelu sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom, Princom Edvardom – Vojvodom od Kenta, ujedno Velikim Majstorom Ujedinjene Velike Lože Engleske, prisustvovali su proslavi 100 godina od formiranja Velike lože Srba, Hrvata i Slovenaca u Zagrebu.

Masonerija ostaje tajanstvena i intrigantna, a njihova istorija i uticaj i dalje privlače pažnju mnogih ljudi širom sveta.

Komentari(0)

Loading