Idealno za krastavce i jagode: Samo kap ove tečnosti spasiće celu baštu od truljenja
Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava široko polje bakterija, gljivica i drugih „napasnika“, uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od razbih bolesti biljaka?

Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.
Plamenjača
Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:
Možda vas zanima:

NAJBOLJE DOMAĆE ĐUBRIVO ZA BRŽI RAST KRASTAVACA: Pomešajte 2 sastojka i zalijte sadnicu samo 1 mesečno
Krastavci su veoma popularna salata, a gaje se jednostavno pogotovo uz pomoć prirodnog sastojka

Zalivajte krastavce miksom od 2 sastojka i rašće kao ludi: Najbolja prihrana krije se u vašoj kuhinji
Domaće đubrivo iz vaše kuhinje za bolji prinos krastavaca
Možda vas zanima:

NAJBOLJE DOMAĆE ĐUBRIVO ZA BRŽI RAST KRASTAVACA: Pomešajte 2 sastojka i zalijte sadnicu samo 1 mesečno
Krastavci su veoma popularna salata, a gaje se jednostavno pogotovo uz pomoć prirodnog sastojka

Zalivajte krastavce miksom od 2 sastojka i rašće kao ludi: Najbolja prihrana krije se u vašoj kuhinji
Domaće đubrivo iz vaše kuhinje za bolji prinos krastavaca
Možda vas zanima:

NAJBOLJE DOMAĆE ĐUBRIVO ZA BRŽI RAST KRASTAVACA: Pomešajte 2 sastojka i zalijte sadnicu samo 1 mesečno
Krastavci su veoma popularna salata, a gaje se jednostavno pogotovo uz pomoć prirodnog sastojka

Zalivajte krastavce miksom od 2 sastojka i rašće kao ludi: Najbolja prihrana krije se u vašoj kuhinji
Domaće đubrivo iz vaše kuhinje za bolji prinos krastavaca
9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.
Pepelnica
Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ako primetite prve znake ove bolesti, počnite da tretirate usjeve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.
Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastvorom joda duže rađaju. Čak i ako nema znakova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.
Ako je od pepelnice „stradalo“ neko drugo povrće, sadnice ili ukrasno drveće, tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.
Trulež krastavca
Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite truljenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.
Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.
Kupus
Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako „glava“ kupusa raste kao „iz vode“.
Jagode
Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana pre cvetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite pre cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći, piše Stil.
Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastvorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.
Grožđe
Zaštitite grožđe od truljenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8 ml joda te s njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.
Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, u nju umotajte seme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.

Kafa se nikada ne stavlja u ključalu vodu: Svi greše, evo u čemu je tajna omiljenog napitka
Srazmerna količina kafe i vode je ključna, a idealno je sipati 70g kafe na litar vode

Ako želite nikad veći rod paprike ovog leta, pored nje posadite ovu biljku
Paprika se sadi kada dnevne temperature porastu iznad 15°C i kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva. Paprici je potrebno kvalitetno, dobro drenirano zemljište koje će zadržati vlagu. Paprike su izbirljive u pogledu vode, pa održavajte dobar balans vlage u svakom trenutku. Ako ste za početak koristili plodno tlo, vaše paprike bi trebalo da uspevaju bez đubriva tokom cele sezone.

Ove molitvene reči treba da pročita svaka devojka koja želi da se uda: Čitajte je i imaćete prst na ruci!
Potrebno je da se mole svakoga dana

ZABORAVLJENA SRPSKA ISTORIJA: Mnogi su za njih čuli MILION puta, a da li zapravo znate ko su bile DELIJE!
Gotovo da svakodnevno možemo da čujemo reč "Delije", međutim, mnogi građani, kako najmlađi, pa tako i stariji gotovo da ne znaju ko su zapravo bile Delije.

ZABORAVLJENA NEMICA KOJA JE SEBE SMATRALA SRPKINJOM Priča o Babet Bahmajer koja je zbog ljubavi promenila ime i ODBILA NACISTE!
Beta Vukanović bila je profesorka beogradske Umetničke škole i jedna od osnivačica Društva srpskih umetnika, slikara i vajara "Cvijeta Zuzorić", srpska slikarka nemačkog porekla
Komentari(0)