OD ZMAJA DO VRAPCA Evo kako su po predanju beogradske opštine dobile ime

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Teritorija grada Beograda je podeljena na 17 opština, 10 gradskih i 7 prigradskih. Iako ste veliki broj puta čuli za svaku od njih, da li ste se ikada zapitali kako su one zapravo dobile svoja imena?

Hram Svetog Save
Shutterstock

U nastavku slede interesantne pojedinosti vezane za nastanak imena svih beogradskih opština.

Voždovac – mesto početka srpske slobode

Sa prostora iznad današnje autokomande, Vožd Karađorđe je 1806. poveo Srbe u Ustanak protiv turaka i tako prvi put posle više vekova oslobodio beogradsku tvrđavu. U sećanju na ovaj presudni momenat u istoriji, stanovnistvo 1904. ovom kraju daje ime Voždovo predgrađe. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dedinje

Po jednoj teoriji ime potiče od naziva "dede", koji se davao starešini tekije, muslimanskog manastira. Prema turskom popisu iz 1560. godine jedna od beogradskih tekija je upravo ovde imala svoje vinograde.

Ipak, verovatnije je da je poreklo srpsko, sa značenjem “dedino brdo” zbog dedinjskih dvorova porodice Karađorđević koji su građeni od 1924. do 1936. godine. Mnogi imućni Beograđani počeli su još tada gradnju raskošnijih letnjikovaca, a sa vremenom i pravih porodičnih vila baš na ovom mestu.

Karaburma

Na starim turskim kartama područje je imenovano kao Kajaburun ("Kaya-burun"), što na turskom znači "stenoviti rt".

Vračar

Dve legende se vezuju za nastanak imena ove opštine. Prva potiče jos iz 1521. godine i govori o tome da je u tom delu grada kolibu imao junak-nevernik čije je ime bilo Vračar. Po drugoj, naziv  vodi poreklo od vrapčijih polja, koja su u 15. i 16. veku tu bila prisutna u velikom broju.Treća priča, jednostavno, kaže da su Turci verovali da na ovom mestu Srbi vračaju.

Žarkovo

Prema priči na ovom prostoru nekada davno živeo je zmaj koji je činio zla po selu. Njegova vlasnica bila je baba Jula, žena po kojoj je Julino brdo dobilo ime. Žarkovo je dobilo  ime po Žarku koji je ubio zmaja čija je glava bila gde je sada Zmajevac, a rep gde je Repište.

Savski Venac – venac oko reke Save

Ukoliko se iz ptičije perspektive ,”baci’’ pogled na ovu opštinu, može se primetiti da je poput venca smeštena uz obalu Save, otuda i naziv. Danas Savski Venac, zajedno sa Starim Gradom, predstavlja jednu od najstarijih beogradskih opština.

Palilula – kad se ne može bez dima

Za vreme turske vladavine, pušenje je bilo dozvoljeno isključivo van zidina grada. Takav zakon je donet kao predostrožnost od požara i obavezivao je pušače da nađu drugo mesto za uživanje u duvanu. Jedno od tih mesta je upravo bila Palilula na kojoj je, prema verovanju, stajala oznaka sa nacrtanom lulom, ukazujući na dozvolu pušenja.

Prema drugim izvorima, ime Palilula potiče iz vremena kada je praksa bila da delovi grada dobijaju imena po zanatskim radnjama koje su se tu nalazile. U to vreme na teritoriji palilule se moglo naći veliki broj grnčarskih radnja. Grnčarija se pekla u pećima koje su, zbog unikatnog oblika dimnjaka, još nazivane i “lule”.

Stari grad – razvojni centar

Označava istorijsko mesto i ulogu starog gradskog stedišta, iz kojeg se Beograd dalje razvijao. Opština kakvu poznajemo danas se formira 1957. godine i nastaje spajanjem tadašnjih opština Stari Grad, Skadarlije i dela Terazija.

Zvezdara – gledamo u zvezde

Na brdu Veliki Vračar je jos 1887. godine podignuta prva beogradska opservatorija sa zvezdarnicom. Njen idejni tvorac je Milan Nedeljković, jedan od osnivača savremene srpske astronomske nauke. Nedugo zatim brdo je poprimilo  nadimak zvazdara, gde će kasnije i cela opština nositi to ime. 

Novi Beograd – ne po novonastalom naselju

Naziv Novi Beograd je izveden iz istoimena kafane Petra Kokotovića, koja je osnovana 1924. u ulici Tošin Bunar. Nešto kasnije, 1939. u Zemunu počinje izdavanje dnevnog lista “Novi Beograd”.

Zemun – grad od zemlje

Prvi pisani podatci u kojima se pominje Zemun datiraju još iz  XII veka, a ime nastaje od slovenske reči zemlin, koja u prevodu znači zemljani grad. Prvobitni naziv zemuna je bio Taurunum.

Čukarica – opet po kafani

Druga beogradska opština koja dobija ime po kafani. U pitanju je mehana Stojka Čukare, koja se nalazila preko puta današnje Ade Ciganlije.

Rakovica – rečni stanovnici

Još u turskom popisu stanovništva iz 1560. godine se prvi put susrećemo nazivom Rakovica, koja je u to vreme bila vlaško selo. Po predanju ime dobija po velikom broju rakova nastanjenih u potocima koji su proticali kroz taj kraj. Ime Rakovica prvobitno se odnosilo na reku.

Barajevo – Ovo je bara?

Barajevo je poznato po velikoj količini izvora na svojoj teritoriji, što je bio preduslov sa nastanak imena. Po predanju, govorilo se “bara je ovo”. 

Opština Barajevo je pristupila zajednici beogradskih opština 1955.

Grocka – Gradilište 

Osnovana kad i Barajevo, opština Grocka se prvi put pominje još davne 878. pod slovenskim imenom Gardec. Za vreme turske vladavine ime menja u Hisarlik, što u prevodu znači gradilište.

Lazarevac – U carevu čast

Povodom obeležavanja petstogodišnjice Kosovskog boja opština dobija ime u čast Lazara Hrebeljanovića, srpskog kneza i jednog od glavnih aktera bitke. Opština se osniva 1957.godine  i  u tom momentu pripada valjevskom srezu, da bi se 1971. priključila sastavu beogradskih opština.

Mladenovac – Priča o braći 

Legenda kaže da se nakon Kosovskog boja u ovom kraju, zajedno sa svoja dva brata, nastanio izvesni Mladen. Nakon što su se braća razišla, kraj u kome je Mladen ostao sada nosi ime po njemu.

Obrenovac – Kneževa zadužbina

Ranije poznatiji kao Palež, nosi to ime sve do Drugog srpskog ustanka, kada biva potpuno spaljen. Obnavlja ga knez Miloš Obrenović, u čiju čast,  novoobnovljeni kraj dobija ime Obrenovac.

Bežanija

Ovo je najstarije naselje na teritoriji Novog Beograda. Arheološka iskopavanja dokazuju da je područje bilo naseljeno još u Neolitu.

Pod svojim današnjim imenom Bežanija je poznata od 1512. godine kada je područje bilo naseljeno sa 35 srpskih porodica koje su pobegle preko reke Save u Srem posle pada srednjovekovne srpske države. Otuda i naziv.

Mirijevo

Jedan od najstarijih pisanih podataka vezan za ime Mirijevo datira iz turskog perioda. To su katastarski popisi Beograda i okoline za period 1476-1566. godine. U pitanju su popisi muškog stanovništva jer su muškarci bili ti koji su plaćali dažbine. Ime može da potiče od turske reči "mirija", što upravo znači – dažbina.

Sopot – Izvor vode

Ime vuče staroslovenske korene i prevodi se kao izvor ili voda koja se obrušava. Iako se ne zna sa sigurnošću iz kog jezika potiče, reč sopot se u svakom prevodu povezuje sa vodom ili izvorom, sto se savršeno uklapa u prirodno okruženje opštine.

Surčin – Najmladji član beogradskih opština

Za Surčin se smatra da je ime dobio od latinske riječi koja znači sklonište. Osnovan 2004. godine, predstavlja najmladju beogradsku opštinu. Ranije je bio sastavni deo opštine Zemun. Danas broji oko 40 000 stanovnika i sačinjen je od 7 sela.

Konjarnik

Ovaj kraj su nakon Prvog svetskog rata naselili Kalmici, izbeglice Ruskog građanskog rata, na prostoru današnjeg Konjarnika su napasali svoje radne konje, po čemu  ovaj kraj dobija ime.

Naziv svake beogradske opštine iza sebe krije jedinstvenu priču i  dok su  neki  izvedeni iz mitova i legendi, drugi potekli od istorijskih događaja ili ličnosti kao i geografske lokacije, sve zajedno čine najlepši beli grad.

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading